De Amerikaanse ‘superbelegger’ Warren Buffett heeft aangekondigd dat hij eind dit jaar zal stoppen als topman van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. De 94-jarige Buffett vindt dat de tijd is gekomen om de leiding over te dragen aan Greg Abel. Die geldt al jaren als zijn opvolger en is ook al verantwoordelijk voor een groot deel van het management van het succesvolle bedrijf.
Maar dat Buffett vertrekt, komt als een grote verrassing: algemeen werd aangenomen dat Abel zijn plek pas zou overnemen na Buffetts overlijden. Buffett maakte zijn besluit bekend op de jaarlijkse bijeenkomst van zijn aandeelhouders in Omaha, wat hem een langdurige staande ovatie opleverde van de tienduizenden aanwezigen, onder wie Hillary Clinton, die hij in 2015 steunde bij haar campagne om president te worden.
Niemand wist van zijn plannen, zei hij, behalve zijn kinderen Howie en Susie, die ook in het bestuur van Berkshire Hathaway zitten. Tot nu toe hield hij altijd vol dat hij niet wilde stoppen, omdat hij nog te veel lol had in het investeren.
Buffett wilde vandaag verder niets kwijt over zijn besluit om terug te treden. Wel benadrukte hij dat hij al zijn aandelen in Berkshire Hathaway zal houden: de vooruitzichten voor het bedrijf zijn volgens hem beter nu Abel aan het hoofd komt, dan als hijzelf zou aanblijven.
Veel inzicht
Buffett heeft zestig jaar leiding gegeven aan zijn Berkshire Hathaway. Hij geniet veel aanzien in kringen van beleggers doordat hij zeer succesvol is bij de handel in aandelen. Bij herhaling gaf hij blijk van veel inzicht in de beurskoersen en hij wist vaak precies op het goede moment aandelen te kopen en te verkopen.
Zijn devies daarbij is dat je moet durven kopen “als het bloed door de straten gutst”, ofwel als er grote verliezen worden geleden, en juist moet verkopen als het heel goed gaat. Minder ervaren beleggers maken wel de fout om dat juist andersom te doen: instappen als het goed gaat op de beurs (en de aandelen dus duur zijn), en “verlies nemen” als het slecht gaat.
Verder bleek enkele jaren geleden dat Buffett van de Amerikaanse superrijken de minste belasting had betaald: 0,1 procent. Dat komt mede doordat in de VS geen belasting wordt geheven over rendement op aandelen, alleen op de verkoop ervan. Overigens pleit Buffett zelf al jarenlang voor hogere belastingtarieven voor vermogenden.
Op dit moment ziet hij weinig mogelijkheden voor succesvolle investeringen, daarom houdt hij zijn geld in kas. Dat betekent dat Berkshire Hathaway een slordige 350 miljard dollar te besteden heeft. Maar op een dag, zo verwacht hij, zal er “een explosie van mogelijkheden komen, waarvan we blij zijn dat we er het geld voor hebben”.
Instabiliteit
Wel liet hij zich kritisch uit over de importheffingen die president Trump heeft aangekondigd. Die brengen volgens hem het risico mee op wereldwijde instabiliteit. “We moeten zaken doen met de rest van de wereld. Wij moeten doen wat wij goed kunnen, andere landen wat zij goed kunnen.”
Maar de recente onrust op de beurzen, die ontstond nadat Trump een handelsoorlog ontketende, bagatelliseerde hij. “Dat betekent niets”, zei Buffett, verwijzend naar verschillende keren in zijn lange loopbaan dat hij de beurswaarde van zijn bedrijf zag halveren. Daarna werd het altijd weer beter.