Het beeld van een soldaat op een bankje in Schijndel dat moest herinneren aan 80 jaar vrijheid, is weer terecht. Het beeld werd twee dagen geleden geplaatst, maar was vanochtend verdwenen.

Na een melding vond de politie de militair op een vensterbank in de Tulpstraat. Bewoners zouden het beeld in een parkje hebben aangetroffen en mee naar huis hebben genomen.

“En zo snel kan het gelukkig gaan”, schrijft de politie op Instagram. Agenten hebben het beeld naar het bureau gebracht met een politiebus.

De gemeente Meierijstad reageerde vanochtend verbijsterd op de verdwijning van het beeld. “Mocht dit een grap zijn, dan is die op zijn minst misplaatst, zeker op dit moment”, zei een woordvoerder, wijzend op de dodenherdenking van vandaag.

Vrijdag werden op drie plaatsen in de Brabantse gemeente bankjes met beelden van dezelfde soldaat geplaatst. Het beeld stelt een militair voor van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie in de uitrusting van 1944. Het staat symbool voor de offers die jonge mensen uit andere landen hebben gebracht om Nederland te bevrijden.

Kitresten

De drie gedenkbeelden werden neergezet voor Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode, bij Villa Klondike in Veghel en bij het Lidwinaklooster in Schijndel. In Schijndel waren vanochtend alleen nog de kitresten over.

Financiële waarde heeft het beeld niet, zegt de gemeente. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt op een koperen of bronzen beeld, is dat het niet. De beelden zijn van polyester, overgespoten met koperkleur. “Maar de betekenis is natuurlijk voor ons en veel inwoners wel van waarde”, aldus de gemeente.

Plaquette

Vorige week verdween een bronzen plaquette over de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug in Arnhem. De gemeente vermoedde dat het gedenkteken uit 1978 was gestolen en reageerde woedend. Waar de plaquette is, is onduidelijk.

Gisteravond werd een nieuwe plaquette onthuld, op initiatief van het tv-programma Even tot hier. De nieuwe gedenkplaat bestaat uit een compilatie van foto’s van honderden soldaten uit de eenheid van John Frost, die samen de beeltenis van hun commandant vormen. John Frost had bij operatie Market Garden de opdracht om de bruggen bij Arnhem te veroveren, wat niet is gelukt. Frost werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers.

Door Haluk