Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Sudan, ruim twee jaar geleden, is er een aanval geweest op Port Sudan, de tijdelijke hoofdstad. De stad aan de Rode Zee was tot nu toe juist een veilige haven voor autoriteiten, hulporganisaties en gevluchte Sudanezen.
De aanval werd vanochtend vroeg uitgevoerd door de paramilitairen van de RSF en was gericht op de luchtbasis van Port Sudan. Bewapende drones raakten volgens het leger de basis Osman Digna en een opslagmagazijn. Er zouden geen doden en gewonden zijn gevallen en de schade zou beperkt zijn gebleven.
Toch voelt het als een schok dat de oorlog nu ook Port Sudan heeft bereikt. Ruim twee jaar geleden werd de hoofdstad Khartoem overgenomen door de RSF en verhuisden het leger en de autoriteiten naar Port Sudan. Ook veel burgers vluchtten naar de stad.
Vluchten geannuleerd
De luchthaven van Port Sudan wordt gebruikt door zowel het leger als voor civiele vluchten. Vluchten van en naar Port Sudan zijn deze ochtend geannuleerd. Het vliegveld is van groot belang voor het leger om militaire missies door het hele land uit te voeren.
De afgelopen maanden is er veel speculatie dat het leger zijn vloot van gevechtsvliegtuigen gaat uitbreiden in de hoop de RSF te kunnen verslaan. Het leger wist onlangs de hoofdstad Khartoem weer over te nemen, maar daar is het vliegveld zwaar beschadigd en vooralsnog onbruikbaar.
Ondertussen vecht de RSF terug en lijken de paramilitairen hun tactiek te veranderen. Drones worden al langer ingezet door de RSF, maar het aantal aanvallen neemt toe. De aanval vandaag volgt op een andere droneaanval van gisteren op het vliegveld in Kassala, bij de grens met Eritrea.
De drones raken niet alleen militaire doelen, maar ook cruciale infrastructuur en burgers. Anderhalve week geleden was er een aanval op een elektriciteitscentrale in de stad Atbarah, halverwege Port Sudan en Khartoem, waarbij ook een vluchtelingenkamp werd geraakt, enkele kilometers daar vandaan. Zeker elf vluchtelingen kwamen om het leven.
Op satellietbeelden waren eerder dit jaar nieuwe drones te zien op een luchthaven die de RSF in handen heeft in de stad Nyala, in Zuid-Darfur. Al langere tijd worden de Verenigde Arabische Emiraten ervan beschuldigd drones en andere wapens aan de RSF te leveren, maar ondanks veel bewijs ontkent het land de oorlog in Sudan te voeden.
Ook in de hoofdstad Khartoem maken Sudanezen zich grote zorgen over de inzet van meer en meer drones. Twee jaar lang leefden ze onder het geluid van artillerievuur. Inmiddels zijn een groot deel van Khartoem en de zustersteden Omdurman en Bahri niet meer bereikbaar voor RSF-artillerievuur en waanden mensen zich eindelijk iets veiliger. Bovendien zorgen droneaanvallen daar ook voor het uitvallen van elektriciteit en water.