Surfers en zwemmers worden opgeroepen om op 4 en 5 mei niet de zee in te gaan. De Holland Surf Association (HSA) en de KNRM hebben langs de Nederlandse kust een alarm afgegeven vanwege een “reële kans op schuimvorming”, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties in het water.

De golfsurfbond HSA heeft een waarschuwing uitgestuurd naar alle surfverenigingen langs de kust. Het bericht wordt onderschreven door het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Door de noordelijke wind is de kans op schuimvorming het grootst aan de noordkant van de havenpier bij Wijk aan Zee, Scheveningen en Hoek van Holland.

Het schuim kan ook op andere locaties langs de kust voorkomen, omdat de windrichting of het getij snel kan omslaan.

Schuimvorming bij Schevingen

In zeeschuim zitten concentraties PFAS die soms duizenden keren hoger zijn dan in zeewater. Het schuim ontstaat door wind en golfslag en bestaat vaak uit afgestorven algen, maar ook uit vervuilende stoffen. Wanneer het waait, kunnen stoffen zoals PFAS uit het wateroppervlak worden geblazen. Ze hopen zich dan op in de schuimbelletjes.

Bijna vijf jaar geleden, op 11 mei 2020, kwamen vijf ervaren surfers om het leven voor de kust van Scheveningen. Het dodelijke ongeluk werd toegeschreven aan een metersdikke schuimlaag, veroorzaakt door algenresten en een voor die tijd van het jaar ongebruikelijke harde aanlandige wind.

De stoffen in zeeschuim zijn niet alleen schadelijk, maar ze kunnen ook verstikkend werken als je erin terechtkomt en geen uitweg kunt vinden. Een watersporter kan erdoor gedesoriënteerd raken en voelt het aan als een kleverige pasta.

Voormalig surfbondscoach Chris Way legt uit wat het gevaar is voor surfers als er schuim op de golven ligt:

Door Haluk