Alle ingrediënten voor wielervuurwerk lijken aanwezig in de Vuelta Femenina, die vandaag begint in Barcelona. De eerste grote ronde van het seizoen pakt uit met de deelname van zowel Demi Vollering en Anna van der Breggen.

Topfavoriet Vollering piekte naar deze periode toe, terwijl de uit haar wielerpensioen teruggekeerde Van der Breggen in Luik-Bastenaken-Luik sterk reed na ziekte. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals Tourwinnares Katarzyna Niewiadoma.

De toprenners kunnen op veel plekken het verschil maken in de zeven dagen durende koers. Maar vooral de afsluitende bergetappe – volgens de organisatie de zwaarste Vuelta-etappe sinds de koers in 2015 is opgericht – lijkt het perfecte decor voor een mooie ontknoping.

Ook de vlakke ritten en heuveletappes zitten vol met uitdagingen. Zo rijden de rensters door open vlaktes in het noorden van Spanje, waar de wind vaak vrij spel heeft. Ideaal terrein voor Marianne Vos om voor ritzeges te gaan.

Wie is de meest complete renster?

“Het mooie van de Vuelta is dat je een vrij complete renster moet zijn om het klassement te winnen”, zegt Annemiek van Vleuten. Zelf won ze de Spaanse ronde in 2021, ’22 en ’23.

“Als er daadwerkelijk veel wind staat, denk ik dat het een hele mooie editie gaat worden. Anders vrees ik er toch een beetje voor dat Vollering bergop iedereen naar huis rijdt.”

Het parcours heeft voor ieder wat wils: twee aankomsten bergop, etappes voor heuvelspecialisten, sprinters én een ploegentijdrit, waarmee de ronde wordt afgetrapt.

In Barcelona vertrekken de teams zondagmiddag één voor één aan de Vuelta. In de Catalaanse stad is een kort, explosief parcours uitgetekend van 8,1 kilometer met bijtende stroken vals plat omhoog.

Bekijk de profielen van de etappes hieronder:

Nadat de eerste (kleine) verschillen in het klassement gemaakt zijn in de ploegentijdrit, rijden de coureurs twee vlakke ritten. Hier hebben de sprinters de beste papieren, maar de klassementsrenners moeten er ook opletten.

Rit vier en zes lijken gemaakt voor heuvelspecialisten en sterke sprinters, terwijl rit vijf en zeven de echte bergetappes zijn. Etappe vijf eindigt bovenop Lagunas de Neila, een klim van 6,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7.

De zevende en laatste etappe is de zwaarste van de Vuelta. In de bergen van Asturië rijdt het peloton via de Alto de la Colladonna en de Alto de la Colladielle naar de Alto de Cotobello. De slotklim is 10,3 kilometer lang, tegen 8 procent gemiddeld.

Sterrenploeg Vollering

Vollering is duidelijk de topfavoriete en heeft bij haar nieuwe team FDJ-Suez een sterrenploeg om zich heen.

De Franse rensters Évita Muzic en Juliette Labous kunnen haar bergop lang bijstaan, terwijl ze ook echte krachtpatsers als landgenote Loes Adegeest, Vittoria Guazzini en Marie Le Net in haar ploeg heeft voor de verraderlijke etappes in het begin van de ronde. Ally Wollaston, een sterke sprintster, completeert de selectie.

“Wat mij betreft is dat de sterkste ploeg van de ronde”, aldus Van Vleuten. “Het is een hele complete ploeg.”

Vanuit Nederlands oogpunt zijn ook Riejanne Markus en Yara Kastelijn interessant om in de gaten te houden voor het klassement. Zij reden vorig jaar een hele sterke Vuelta, Markus werd zelfs tweede. De Noord-Hollandse worstelt dit seizoen echter met haar vorm. Pauliena Rooijakkers, nummer drie in de Tour vorig jaar, doet ook een gooi naar een goede eindnotering.

Vos favoriet in de sprints

In de sprintetappes is Vos de absolute topfavoriet. De ervaren renster van Visma-Lease a Bike mikt net als vorig jaar op ritzeges en de groene puntentrui. Daarbij krijgt ze vooral concurrentie van rensters uit de tweede lijn: andere topsprinters als Lorena Wiebes, Elisa Balsamo en Charlotte Kool zijn namelijk afwezig.

Dat betekent dat rensters als Lara Gillespie, Lily Williams, Maike van der Duin en Wollaston gaan proberen om Vos van ritwinst te houden. Al is het bij laatstgenoemde onduidelijk hoeveel vrijheid ze krijgt van haar ploeg, met Vollering als kopvrouw.

Door Haluk