De leiders van CDU/CSU en SPD hebben officieel het regeringsakkoord ondertekend. De partijen sloten het akkoord al bijna een maand geleden , maar het was nog wachten op goedkeuring van de SPD-leden en de CDU-top. Dat kwam vorige week.
Bij de ondertekening beloofde CDU-leider Friedrich Merz dat zijn regering vanaf dag één “doelgericht en vol energie” aan de slag zal gaan. De coalitie stelt zicht tot taak om de Duitse economie na jaren van krimp weer te laten groeien.
Met het akkoord is de weg vrij voor Merz om morgen tot bondskanselier te worden gekozen. Als tiende kanselier van het na-oorlogse Duitsland volgt hij Olaf Scholz (SPD) op. Van hem wordt vanavond met militair eerbetoon afscheid genomen.
Lees hier een terugblik op Scholz’ kanselierschap:
Vandaag werd bekend wie de SPD als ministers naar voren schuift. Van de vorige regering blijft alleen de populaire minister van Defensie Boris Pistorius op zijn post. De nieuwe SPD-leider Lars Klingbeil wordt minister van Financiën en vicekanselier. Bärbel Bas, tot voor kort voorzitter van de Bondsdag, gaat het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken besturen.
De SPD draagt zes vrouwen en drie mannen voor, van wie vier jonger dan 40 jaar zijn. De CDU/CSU maakte vorige week al hun ministers bekend. Onder hen onderwijsminister Karin Prien, die geboren is in Nederland.
Extremistische krachten
De CDU/CSU kwam bij de landelijke verkiezingen in februari met 28,5 procent van de stemmen als grootste uit de bus, gevolgd door de Alternative für Deutschland (AfD) en SPD. Omdat geen enkele partij met de radicaal-rechtse AfD wil samenwerken, werd al snel duidelijk dat de christendemocraten en de sociaaldemocraten op elkaar waren aangewezen.
De Duitse inlichtingendienst besloot vrijdag de gehele AfD als rechts-extremistisch te bestempelen. Volgens de dienst vormt de partij een bedreiging voor de democratie en wil de AfD Duitsers met een migratieachtergrond ongelijk behandelen.
SPD-covoorzitter Saskia Esken waarschuwde bij het ondertekenen van het regeerakkoord voor de AfD en zei dat democratie niet vanzelfsprekend is. Ze ziet het als haar plicht om “een einde te maken aan deze rechtse onzin”, verwijzend naar de AfD.
Volgens CSU-leider Söder maken extremistische krachten geen kans als de voorstellen met enig tempo worden uitgevoerd. De coalitie wil daarom voor de zomer zichtbare resultaten hebben geboekt, met name op het gebied van economie, migratie en de leiderschapsrol van Duitsland in Europa