De nieuwe Canadese premier Mark Carney was vandaag voor het eerst op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel bij een gezamenlijk persmoment duidelijk was dat Trump Canada nog altijd het liefst als deel van de Verenigde Staten ziet, bleef de toon veelal vriendelijk.
Carney dankt de recente verkiezingswinst van zijn Liberale Partij deels aan een campagne waarin hij fel uithaalde naar Trump en diens uitspraken over het inlijven van Canada. Dit onderwerp leidde echter niet tot vuurwerk in de persconferentie. Trump herhaalde dat hij gelooft dat Canada beter af zou zijn als 51ste staat van de VS, “maar het moet van twee kanten komen”.
Carney bleef, net als in zijn campagne, erop hameren dat het land onafhankelijk wil blijven. “Canada is niet te koop en zal ook nooit te koop zijn”, sprak hij. “Maar er liggen mogelijkheden in de samenwerking en wat wij samen kunnen opbouwen”. “Zeg nooit nooit”, antwoordde Trump. Carney reageerde met een glimlach op zijn gezicht: “Nooit, nooit, nooit, nooit, nooit”.
Er was ook ruimte voor loftuitingen. Zo zei Trump dat Canada “een zeer getalenteerde persoon heeft gekozen. Een goed persoon.” Hij wendde zich tot Carney, die premier Trudeau in maart opvolgde, en zei: “Je hebt een goede campagne gevoerd. Ik heb het afsluitende debat gezien.”
Ook stelde Trump dat Carney zijn winst deels aan hem te danken heeft vanwege zijn aangekondigde heffingen en opmerkingen over inlijving van Canada. Hij stelde dat hij “het beste was dat Carney is overkomen”.
Samenwerken
Carney noemde Trump op zijn beurt “een president van hervormingen” en zei dat hij graag wil samenwerken. Vervolgens trokken de twee zich terug voor een gesprek zonder pers.
Na afloop van dat gesprek zei Carney dat de twee in de komende weken verder gaan praten. Hij stelde dat de ontmoeting van vandaag “het eind van het begin” was “in het proces waarin de Verenigde Staten en Canada de relatie opnieuw vormgeven. De vraag is hoe we in de toekomst gaan samenwerken.”
‘Vooruitkijken’
Trump gaf in de persconferentie af op de vorige premier Trudeau en vicepremier Freeland. Carney ging daar niet op in en stelde na afloop dat hij “niet wil terugblikken, maar vooruit wil kijken”.
Hoewel de meeste heffingen zijn opgeschort, gelden nog steeds heffingen van 25 procent voor bepaalde Canadese producten die buiten een handelsovereenkomst tussen de landen vallen. Bijvoorbeeld op staal, aluminium, auto’s en sommige auto-onderdelen.
Als reactie voerde Canada ook heffingen in op sommige Amerikaanse producten. Carney wilde alleen kwijt dat de twee “een productief gesprek hadden” over deze heffingen.
Canada is op Mexico na de grootste handelspartner van de VS en de grootste exportmarkt voor Amerikaanse goederen. Tussen de twee landen werd vorig jaar meer dan 760 miljard dollar (omgerekend zo’n 668 miljard euro) aan goederen verhandeld.