De Europese Commissie wil vanaf 2027 een verbod instellen op de invoer van gas en olie uit Rusland. De EU wil daarmee een definitief einde maken aan de Europese afhankelijkheid van Russische energie.
De import van kolen uit Rusland is al gestopt en de import van olie is ook zo goed als afgebouwd, maar voor gas ligt dat anders.
Weliswaar daalde het aandeel Russisch gas in de EU van 45 procent in 2021 tot 13 procent nu, maar daarmee verdient Rusland nog altijd 23 miljard euro per jaar. Ondanks de beperkingen blijft de Russische export van energie dus een belangrijke bron van inkomsten voor het Kremlin.
Russische chantage
“Dit moet stoppen”, zei EU-Commissaris voor energie Jorgenson in Straatsburg. “We laten ons niet meer chanteren door Rusland. We stoppen met het indirect spekken van de Russische oorlogskas.”
De Commissie pleit voor een geleidelijke afbouw van de import van Russische olie, gas en nucleaire energie. Daarmee moeten prijsstijgingen en tekorten worden voorkomen. Er zijn volgens de Commissie inmiddels voldoende andere landen die vloeibaar gas (lng) kunnen leveren. Tegelijkertijd zal de vraag naar fossiele brandstoffen blijven dalen, zo is de verwachting.
Felle discussie
De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog instemmen met de plannen. De verwachting is dat het plan nog tot felle discussie zal leiden, met vooral vanuit Hongarije en Slowakije kritiek. Die landen zijn het meest Rusland-gezind en en gebruiken nog veel Russische energie.
Maar voorzitter Von der Leyen van de Commissie zegt dat de energie die naar Europa komt niet mag bijdragen aan de oorlog tegen Oekraïne. “Dat zijn we verplicht aan onze burgers, onze ondernemers en onze dappere Oekraïense vrienden.”