De Amerikaanse filmwereld is niet te spreken over het aangekondigde plan van president Trump voor de Amerikaanse filmindustrie. Hij zei dit weekend importtarieven van 100 procent te willen heffen op alle films die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt. Volgens hem sterft Hollywood “een snelle dood”.

Trump wees met de vinger naar buitenlandse overheden die Amerikaanse filmmakers en studio’s aantrekken om producties op buitenlandse grond te filmen. Dit is een gecoördineerde actie van andere landen en het vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid, schreef de president op Truth Social.

In Hollywood wordt daar anders over gedacht. Volgens de filmindustrie heeft de president niet nagedacht over de mogelijke gevolgen van het plan. Dit zou het einde kunnen betekenen van een “iconische industrie”, zegt een ingewijde tegen CNN. “Het zou ervoor kunnen zorgen dat alle huidige producties compleet zullen stilvallen.”

Bovendien zou het moeilijk zijn om het beleid te handhaven. Zo is het onduidelijk welke regels gelden voor films die maar voor een klein gedeelte in het buitenland zijn opgenomen.

Trumps claim dat Hollywood stervende is, wordt ook betwist. Het Amerikaanse entertainmentplatform Variety schrijft dat de bioscoopcijfers van 2025 juist erg goed zijn. De binnenlandse inkomsten zijn met 15,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, aldus het platform.

Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland

Vicevoorzitter Jay Sures van talentbureau United Talent Agency zegt tegen CNN dat de tarieven van Trump in hun huidige vorm niet logisch zijn. Hoewel Amerikaanse filmmakers graag in hun thuisland een productie maken, is het volgens Sures goedkoper om de hele cast naar het buitenland te vliegen en daar te laten verblijven.

Grote Hollywoodproducties als Wicked en Barbie werden gefilmd in Londen. Buurland Canada maakt het met belastingvoordelen aantrekkelijk voor Hollywoodfilmmakers om over de grens te filmen. De bioscoophit Nosferatu werd in Canada opgenomen. En ook Chicago uit 2002, hoewel het verhaal zich afspeelt in de gelijknamige Amerikaanse stad, is voor het grootste gedeelte in het buurland gefilmd.

Minecraft, dat nu populair is in de bioscoop, werd opgenomen in Nieuw-Zeeland. Scènes die zich afspelen in een fictief stadje in de Amerikaanse staat Idaho werden eigenlijk opgenomen in het Nieuw-Zeelandse Huntly.

“De mogelijkheid om aan de andere kant van de oceaan een film te produceren is veel goedkoper”, zegt Sures. Het plan van Trump kan volgens hem de filmindustrie compleet tot stilstand brengen. En dat is geen goed vooruitzicht voor Hollywood, dat nog herstellende is van de langdurige filmstaking in 2023 en de coronapandemie.

Canadese mediaproducenten zeggen dat het plan een “aanzienlijke verstoring” zal zijn voor hun culturele sector en “economische moeilijkheden” zal veroorzaken. Australië en Nieuw-Zeeland hebben gezegd dat ze zullen opkomen voor hun eigen filmindustrieën.

Enkel een aankondiging

Mogelijk is het plan enkel een aankondiging. Gisteren zei de president dat hij om de tafel zou gaan zitten met verschillende filmmakers en productiemaatschappijen voordat hij een definitief besluit neemt. “We gaan het gesprek aan met de industrie, ik wil er zeker van zijn dat zij blij zijn met het plan”, aldus Trump.

Feit is dat de timing van de aankondiging bijzonder is. Volgende week start het filmfestival in het Franse Cannes, waar veel filmdistributeurs van plan zijn om Amerikaanse filmrechten te verkopen.

Door Haluk