De Amerikaanse justitie wil dat Google een deel van zijn advertentieafdeling afstoot. De eis volgt op een uitspraak van de rechter in april. De rechter oordeelde toen dat Google de wet had overtreden door illegaal zijn machtspositie in de online advertentiemarkt in stand te houden.

Centraal staat de technologie die Google gebruikt om advertenties op populaire websites te laten zien. Zodra je een website bezoekt, vindt er een razendsnelle veiling plaats van advertentieruimte die beschikbaar is. Dit onzichtbare systeem zorgt ervoor dat iedereen andere advertenties te zien krijgt.

De rechter oordeelde dat Google een machtspositie heeft op de plek waar aanbieders van advertenties en van advertentieruimte samenkomen. Het bedrijf zorgde ervoor dat grote websites die veel geld kunnen verdienen met advertenties door afspraken praktisch niet om Google heen konden, waardoor de concurrentie werd weggedrukt.

Daarom eist de Amerikaanse justitie dat Google dit advertentieveilinghuis verkoopt. Omdat het bedrijf “onrechtmatig een machtspositie heeft gekregen op de markt voor advertenties, mag Google daar de vruchten niet van plukken”, schrijft justitie in het voorstel dat nu is ingediend bij de rechtbank.

Razendsnelle advertentie-verkoop

Google vindt dat het voorstel te ver gaat, zo schrijft de techgigant vandaag op zijn site. In plaats daarvan wil het bedrijf zijn advertentieveilinghuis openstellen voor de concurrentie.

De supersnelle veilingen leveren veel geld op voor de websites waar de advertenties te zien zijn. In die supersnelle veiling proberen adverteerders elkaar te overbieden om hún reclame op de site te krijgen.

Ook rechtszaak over zoekmachine

Het is niet de enige zaak die in de VS loopt rond het machtsmisbruik van Google. Vorige maand is ook een andere zaak begonnen met de vraag hoe Googles machtspositie kan worden doorbroken. In die zaak wil de Amerikaanse justitie dat Google zijn internetbrowser Chrome verkoopt.

Hierbij oordeelde de rechter eerder al dat Google een machtspositie heeft op het gebied van zoekmachines. Het bedrijf betaalde miljarden om de standaard zoekmachine te zijn op iPhones en Android-smartphones. Concurrerende zoekmachines, zoals Bing van Microsoft, hadden daardoor minder kans.

Het is nog niet zeker of Google zijn internetbrowser Chrome (in de zoekmachinezaak) en zijn advertentietechnologie (in de advertentiezaak) daadwerkelijk moet verkopen. In beide zaken is het aan de rechter om te beslissen of de maatregelen de beste manier zijn om de schade door het machtsmisbruik te herstellen.

Door Haluk