Gezondheidstechnologiebedrijf Philips verwacht dit jaar veel last te hebben van de handelsoorlog die door de Verenigde Staten is gestart. Dat zegt Philips bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2025. President Trumps importheffingen zullen tussen de 250 en 300 miljoen euro aan schade opleveren, schat het Eindhovense bedrijf in.

Het bedrijf heeft het over onzekere economische omstandigheden. Trump heeft weliswaar een deel van zijn afgekondigde importtarieven opgeschort, maar Philips gaat ervan uit dat ze later dit jaar, in juli, alsnog van kracht worden.

“Er is grote onzekerheid in de markt gekomen met de onduidelijkheid over de importtarieven”, zegt topman Roy Jakobs, die bang is dat Philips verschillende keren met importtarieven te maken zal hebben. “Neem een MRI-scan, die bestaat uit 5000 componenten uit verschillende delen van de wereld.”

China en VS

Ook zal Philips naar verwachting last krijgen van de slechte verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China. Sowieso ziet het bedrijf de verkoop van gezondheidsapparaten afnemen in China. Mede daardoor loopt de totale omzet van het bedrijf terug met 2 procent naar ruim 4 miljard euro. “De economie van China is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona”, zegt Jakobs.

Volgens de topman is er wel goede hoop dat China meer gaat investeren in de gezondheidszorg en wordt er ook geprobeerd om de Chinese consument meer te laten uitgeven. Philips verkoopt wel meer in de Verenigde Staten. Dat zorgt voor een kleine winst onderaan de streep, namelijk 72 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

PostNL

Ook PostNL kwam vandaag met de cijfers over het eerste kwartaal. En ook de post- en pakketbezorger maakt zich zorgen over de gevolgen van importheffingen.

“De recente ontwikkelingen rondom mondiale tarieven versterken de economische onzekerheid”, zegt de nieuwe topman Pim Berendsen. “Al is het nu nog te vroeg om te zien wat de impact zal zijn op het online shoppen en of er een afkoeling van de economie komt.”

Het bedrijf verwerkte weliswaar meer pakketjes, maar opnieuw een stuk minder post. In de afgelopen drie maanden handelde PostNL bijna 7 procent minder af dan in dezelfde periode een jaar geleden. Daardoor maakte PostNL een verlies van 17 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Door Haluk