Twee Belgische tieners die in Kenia terechtstonden voor het smokkelen van levende Afrikaanse oogstmieren, moeten allebei een boete van bijna 7000 euro betalen. Dat heeft een Keniaanse rechter bepaald. Zodra de bedragen zijn betaald, mogen ze weer naar huis.

Ook twee andere verdachten in de zaak, een man uit Vietnam en een man uit Kenia, moeten deze boete betalen. Het bedrag is gebaseerd op de waarde van de mieren in Kenia. Als ze de boete niet binnen twee weken betalen, moeten ze een jaar de cel in.

Ruim een maand geleden viel de politie het hostel waar de Belgische tieners verbleven binnen. Daar vonden agenten meer dan 2400 reageerbuisjes met daarin 5000 mierenkoninginnen.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de twee de mieren wilden smokkelen; de Afrikaanse oogstmier kan veel geld opbrengen in het buitenland. Ze zijn gewild vanwege hun indrukwekkende gangenstelsels die goed zijn voor de bodem.

Hobby

Volgens David L. (19) en Seppe L. (18) uit het Belgische Mol was het niet hun bedoeling geweest om wetten te overtreden. Ze bekenden schuld, maar zeiden dat ze “naïef en dom” waren geweest toen ze de mieren kregen aangeboden. Volgens hun advocaat zijn de jongens al hun hele leven geïnteresseerd in de dieren en wilden ze ze bestuderen als hobby.

De beestjes kunnen op de Europese of Aziatische markt in theorie 100 tot 200 euro per stuk opleveren, wat hen bijna een miljoen zou kunnen opleveren. De rechter in Nairobi geloofde hun verhaal dan ook niet. “Er is geen enkele rechtvaardiging om 5000 mierenkoninginnen in je bezit te hebben”, zei de rechter. “Ze waren uit op pure business.”

Belangrijker dan olifanten

Wel vond de rechter dat de jonge Belgen een tweede kans verdienden. Met alleen deze geldboetes krijgen de twee de minimumstraf voor dit delict. Toch zei de rechter een stevig signaal te willen afgeven. Het was voor het eerst dat een zaak rond mierensmokkel voor de rechter komt.

Georganiseerde biopiraterij is een groeiend probleem in Kenia, maakte natuurbeschermingsorganisatie Kenian Wildlife Service tijdens het proces duidelijk.

Volgens hen spreken mieren misschien minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld olifanten, maar is een soort als de Afrikaanse oogstmier minstens zo belangrijk voor het ecosysteem. “Als de olifant zou verdwijnen zou dat verschrikkelijk zijn, maar het grasland overleeft het wel. Als mieren en termieten verdwijnen, stort de hele savanne in.”

Door Haluk