De nieuwe Duitse binnenlandminister Dobrindt wil meer migranten tegenhouden aan de grens. Op een persconferentie maakte hij de nieuwe asielplannen bekend. Voortaan kunnen ook asielzoekers worden weggestuurd aan de Duitse grens.
Dobrindt spreekt van een signaal aan de wereld en Europa dat het Duitse asielbeleid is veranderd. Onder eerdere regeringen was het beleid om asielzoekers niet tegen te houden aan de grens, maar dat wordt nu dus aangepast.
Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is onduidelijk. In het regeerakkoord is opgenomen dat het recht op asiel blijft bestaan. Asielzoekers mogen alleen “in afstemming met buurlanden” worden teruggestuurd.
Ook nu benadrukte Dobrindt dat alles in goed overleg met buurlanden moet verlopen. De Poolse premier Tusk heeft al gereageerd dat hij niet zal accepteren dat er illegale migranten naar Polen worden gestuurd.
Volgens Dobrindt is het doel om “illegale migratie geleidelijk terug te dringen”. Bij het wegsturen van migranten zouden enkele uitzonderingen gelden: zwangere vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen worden niet geweigerd.
Extra grenspolitie
Dobrindt maakte ook bekend dat er meer politieagenten naar de landsgrenzen worden gestuurd om migranten tegen te houden. Duitse media meldden eerder vandaag dat het om enkele duizenden extra agenten zou gaan, maar de kersverse minister noemde geen aantallen.
Een harde aanpak van migratie was een van de grote verkiezingsbeloften van CDU/CSU. Merz beloofde de grenzen op zijn eerste dag als bondskanselier volledig te sluiten voor alle migranten – ook voor asielzoekers.
Na de verkiezingsuitslag werd al snel duidelijk dat de christendemocraten aangewezen waren op de SPD om een coalitie te vormen. De sociaaldemocraten zagen het volledig sluiten van de grenzen niet zitten: mensen ervan verhinderen een asielaanvraag te doen zou in strijd zijn met het internationaal recht.
Duitsland voert sinds september vorig jaar controles uit langs alle grenzen, ook die met Nederland.