Wie vandaag naar de beurs keek zou denken dat de beurscrash door de Amerikaanse handelsoorlog veel langer dan vijf weken geleden is. De eerste dagen van april werden vergeleken met zwarte maandag uit 1987, het faillissement van zakenbank Lehman Brothers in 2008 en de coronalockdown uit 2020.

Maar met een slotkoers van bijna 902 punten is de pijn opvallend snel voorbij. Bijna dan. Want hoe broos het vertrouwen is bleek vanmiddag. Nadat de AEX was opgeklommen tot ruim 907 punten, gleed de beurs hard omlaag toen de Europese Commissie met een lijst maatregelen kwam om de Amerikaanse importtarieven te vergelden.

De storm waar beleggers vijf weken terug in belandden, was heftig. “Bij ons stond iedereen aan”, blikt bestuurslid Wendy Winkelhuijzen van Van Lanschot Kempen terug op de door president Trump uitgeroepen ‘Liberation Day’. “Markten houden niet van onzekerheid. En dat gebeurde die dag”, zegt de bestuurder van de bank uit Den Bosch die werkt voor rijke klanten en pensioenfondsen.

Importtarieven

Vandaag bleek maar weer eens hoe broos het vertrouwen is. Het optimisme op de beurs, mogelijk doordat de Amerikaanse president Donald Trump een handelsakkoord met Groot-Brittannië zou sluiten, duurde tot ongeveer 2 uur ’s middags.

Toen verdween de winst van de dag als sneeuw voor de zon omdat de Europese Commissie mogelijke tegenmaatregelen voor de Amerikaanse importtarieven presenteerde. Brussel wil onder meer vliegtuigen, auto’s en auto-onderdelen en elektrische apparatuur uit de VS extra gaan belasten.

Dat leidde tot nieuwe onrust, weliswaar niet zoals vorige maand, toen bij Van Lanschot Kempen de telefoon roodgloeiend stond. “Klanten bellen ons, wij bellen klanten zelf ook actief. Iedereen kijkt naar wat dit betekent: wat weten we en wat kan er nog komen? We vragen ook vaak aan klanten: wat durf je, hoeveel risico kun je aan en waar word je wel en niet nerveus van?”

Verlies door paniek

Beleggers die snel nerveus worden hebben een maand na dato nog hoofdpijn. Wie in fondsen op de AEX belegde en in de eerste twee weken alles van de hand deed, kon 10 tot 5 procent van de winst kwijt zijn. Wie het hoofd koel hield door geen aandelen te verkopen, zit vergeleken met 31 maart nu op een plus van ongeveer een procent.

Vorig jaar kregen mensen die in Amerikaanse aandelen belegden ook te maken met de terugkeer van Donald Trump. Na zijn verkiezingswinst werden via stijgende beurskoersen in New York hoge winsten behaald.

Wie nog steeds in Amerikaanse aandelen belegt moet nu nog wat langer op de blaren zitten dan beleggers in Europese aandelen. Vergeleken met Liberation Day zit de belangrijkste graadmeter van de beurs in New York, de Dow Jones, nog zo’n 1,5 procent in de min. Daartegenover is de graadmeter met Amerikaanse technologiebedrijven, de Nasdaq, de klap met een plus van bijna 4 procent weer meer dan te boven.

Instapmoment

Van Lanschot Kempen zag dat de onrust op de beurzen juist ook nieuwe beleggers aantrok. “Er waren klanten die spaargeld beschikbaar hadden en dachten: ‘Hé, dit is een goed moment om in te stappen'”, zegt Winkelhuijzen

Ze pleit voor realisme: “Er is veel onrust geweest, maar de onrust is ondanks het herstel nog niet weg. Wij denken dat er importtarieven voor de EU komen, maar niet op het hoge niveau dat eerder werd genoemd. En ook dan is het belangrijk om met een goede beleggende blik te kijken naar welke bedrijven worden geraakt en wat dat voor hun bedrijfsvoering en resultaten betekent.”

Door Haluk