De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer is januari, februari en maart dit jaar met ruim 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Studenten betalen nu gemiddeld 683 euro per maand, blijkt uit een nieuwe rapportage van verhuurplatform Kamernet. In de ene stad gaat het harder dan de andere: in Wageningen steeg de gemiddelde huurprijs met bijna twintig procent.

Kamernet ziet dat het aantal kamers met een paar honderd is toegenomen dit jaar, waardoor het tekort aan studentenhuisvesting groot blijft. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting is er inmiddels een tekort van 23.000 kamers.

“De kamerprijzen blijven stijgen, terwijl het aanbod nauwelijks toeneemt”, vertelt Jim Bijwaard van Kamernet. “Dit betekent voor veel studenten: weinig keuze en hogere kosten.”

Voor studenten zoals Mitchell de Vries (24) hebben de hoge prijzen directe gevolgen. Hij wilde graag in Zwolle wonen, maar vond lange tijd geen betaalbare kamer. “Ik ben daarom in Zutphen blijven wonen. Toen de prijzen in Zwolle verder opliepen was het eigenlijk nog onaantrekkelijker geworden om in Zwolle te gaan wonen.”

Mitchell heeft zijn zoektocht inmiddels gestaakt. “De prijzen zijn gewoon absurd en de studiebeurs blijft achter. Het wordt eerder onmogelijk dan makkelijk.”

Wetgeving drukt op het aanbod

Kamernet wijst onder andere naar nieuwe wetgeving als mogelijke verklaring voor het dalende aanbod. Wetgeving zoals de Wet Betaalbare Huur, die bedoeld is om huurprijzen eerlijker te maken, kunnen ertoe leiden dat verhuurders hun panden gaan verkopen. “De belastingdruk en strengere regels maken het voor particuliere verhuurders financieel minder aantrekkelijk om door te gaan”, zegt Bijwaard. Hij roept beleidsmakers op om “effectieve en langetermijnoplossingen” te realiseren.

LSVb: studenten trekken steeds vaker aan de bel

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ziet de situatie met zorg aan. “Veel studenten kunnen de huur nauwelijks nog opbrengen”, zegt Abdelkader Karbach, voorzitter van de LSVb. “Ze durven vaak geen actie te ondernemen vanwege hun tijdelijke huurcontract, uit angst om hun kamer te verliezen.” Toch merkt de LSVb dat steeds meer studenten via huurteams juridische stappen zetten. “In tachtig procent van die zaken krijgen de studenten gelijk.”

Door Haluk