Het is begin mei en veel mensen vragen zich af of ze met een gerust hart de planten buiten kunnen zetten, of dat ze vanwege mogelijke nachtvorst beter nog even kunnen wachten. Die overgangsperiode in mei wordt ook wel aangeduid als IJsheiligen, naar de naamdagen van een aantal katholieke heiligen.
De ijsheiligen zijn Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Volgens een volkswijsheid zijn dit de laatste dagen waarop nog nachtvorst kan optreden. Daarna is het relatief veilig om vorstgevoelige planten buiten te zetten.
Dit jaar zit vorst er ook in de komende dagen vóór 11 mei niet meer in. Het is wel fris, maar onder de 3 graden zakt het kwik niet meer. Alleen in buitengebieden (dus buiten de bebouwde kom van steden en dorpen) kan het vlak boven de grond nog aan het vriespunt komen. Maar omdat je daar in het algemeen geen plantjes poot, zou je vanaf nu die plantjes wel buiten kunnen zetten.
Zonovergoten dagen
Het weer ziet er de komende dagen warm en zonnig uit. Tot en met zaterdag zou er ook wat stapelbewolking in de middag kunnen ontstaan, daarna volgen een aantal zonovergoten dagen. Daarbij lopen de temperaturen steeds verder op. Overdag komt het kwik in de loop van het weekeinde boven de 20 graden uit en dat houden we de hele volgende week naar alle waarschijnlijkheid wel vast. De minima stijgen ook nog wat en liggen vanaf zondag rond 8 graden.
Al met al prima weer, ware het niet dat droogte zo langzamerhand ook wel een onderwerp gaat worden. Langere perioden met droogte horen, net als juist erg natte periodes, bij de klimaatverandering waar we mee te maken hebben.
Door die veranderingen mag je ook verwachten dat de kans op vorst in de nacht eerder in het jaar afneemt. Maar een afnemende kans wil niet zeggen dat je niet ook begin mei nog uitschieters naar beneden kunt verwachten. Vooralsnog is het dus wel veilig IJsheiligen een beetje aan te houden.