Bij windmolenparken voor de Nederlandse kust zwemmen vijf soorten haaien en roggen rond, waaronder de reuzenhaai die tot 8 meter lang kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.
Onderzoekers zagen de reuzenhaai niet daadwerkelijk zwemmen, maar troffen DNA-sporen van het dier aan bij de 139 turbines van windmolenpark Hollandse Kust Zuid, meldt Omroep West. Het park ligt op 18 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort.
“Dit is goed nieuws”, zegt de Wageningse onderzoekster Annemiek Hermans in het NOS Radio 1 Journaal. “Een tijdlang werd gedacht dat de activiteit op windmolenparken haaien en roggen zou weerhouden. Maar onze informatie laat zien dat dat niet zo is.”
Onderwaterlawaai
Lang niet iedereen weet het, maar in de Noordzee zwemmen altijd al haaien en roggen rond. Het onderzoek begon juist omdat Hermans en haar collega’s bang waren dat de dieren verstoord zouden raken of zelfs wegtrekken door de aanleg van windparken. “Denk aan onderwaterlawaai. Veel scheepvaartbewegingen. Er worden stenen gestort; het is best wel een drukke periode”, aldus de onderzoekster.
Misschien dat de haaien en roggen inderdaad even zijn omgezwommen tijdens de aanleg van het windpark. Maar als dat al zo was, dan zijn ze nu terug. Inclusief de ook al opvallende stekelrog en de imposante reuzenhaai, die tot nu toe slechts sporadisch voorkwam langs de Nederlandse kust.
436 monsters
De onderzoekers baseren zich op DNA-sporen die ze aantroffen in 436 monsters van schub-, slijm- en ontlastingsresten op de zeebodem in het windpark.
Een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat de haaien en roggen zich (weer) thuis voelen tussen de windmolens is er nog niet. Maar Hermans heeft wel een vermoeden. “Na de aanleg van een windpark mag er veertig jaar lang niet ‘bodemberoerend’ gevist worden. Dus de bodem wordt met rust gelaten”, stelt ze. “Dat is voor veel soorten prettig. Bijvoorbeeld voor haaien en roggen, die veel gebruikmaken van het zeebed om voedsel te zoeken of om eieren af te zetten.”
Geen menseneters
Haaien hebben een slechte naam, maar voor de reuzenhaai hoeven we niet bang te zijn. De vis voedt zich met plankton. “We begrijpen ze zó verkeerd”, zegt marien ecoloog Guido Leurs in Roots magazine. “Veel mensen denken dat alle haaien menseneters zijn. Maar dat klopt helemaal niet. Ze bijten alleen als er sprake is van een vergissing. Dat gebeurt weleens bij slecht zicht, of als ze zich bedreigd voelen.”