Het Amerikaanse ministerie van Defensie begint met het ontslaan van zo’n duizend militairen die openlijk transgender zijn. Mensen die in stilte transgender zijn, krijgen dertig dagen de tijd om zichzelf te melden.

Het besluit van minister Hegseth werd al verwacht, nadat het Hooggerechtshof dinsdag groen licht had gegeven voor het verbod op transgender militairen. Federale rechters hadden dat verbod in maart nog tegengehouden, maar die vonnissen zijn deze week dus tenietgedaan. President Trump had de ontslagronde bevolen per decreet.

Het ministerie van Defensie gaat de medische dossiers van zijn militairen onder de loep nemen, om te kijken wie tekenen van bijvoorbeeld genderdysforie vertoont. Mensen voor wie dat geldt, worden ook ontslagen.

Aantallen onduidelijk

Hoeveel transgender militairen er precies in dienst zijn, is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot 15.000 mensen, op een krijgsmacht van 2,1 miljoen militairen.

President Trump keerde zich in zijn eerste ambtsperiode ook al tegen transgender personen in het leger. Hij stelde een verbod is, maar mensen die al militair waren, mochten blijven. Zijn opvolger, Biden, trok het verbod kort na zijn inauguratie weer in.

In maart ontstond er onder Nederlandse transgender militairen onrust vanwege het decreet van Trump. Commandant der strijdkrachten Eichelsheim en staatssecretaris Tuinman van Defensie lieten daarop weten dat transgender militairen in Nederland niets te vrezen hebben. “In een steeds onveiliger wereld heeft Defensie het beste van iedereen nodig om Nederland en bondgenoten te kunnen blijven beschermen. We blijven ons daarom inzetten voor een diverse krijgsmacht”, schreven ze in een reactie aan de NOS.

Door Haluk