De politie heeft vorig jaar opnieuw meer drugslabs gevonden. Het waren er 167, zestien meer dan in 2023 en daarmee een nieuw record.
98 van deze productielocaties voor cocaïne, heroïne of synthetische drugs werden in woonwijken ontdekt, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Overzicht Drugslocaties. Dat zijn er flink meer dan in 2023, toen het er 72 waren. De meeste labs waren neergezet in een appartement of een ander soort huis.
Politiechef Willem Woelders zegt dat de veiligheid van omwonenden in het geding is door de grote risico’s die criminelen nemen. “Dat het vreselijk mis kan gaan, hebben we meerdere keren gezien.” Hij wijst op de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam begin 2024, waarbij drie mensen omkwamen.
Woelders waarschuwde vorig jaar al voor levensgevaarlijke situaties. Hij vraagt mensen om goed op te letten en verdachte signalen te melden. Begin dit jaar werd daarover ook een publiekscampagne gevoerd.
In de meeste drugslabs werden synthetische drugs gemaakt en dan met name MDMA. Dat gebeurde op 47 plekken, een stijging van bijna 50 procent. De politie schrijft dit toe aan de wereldwijd gestegen vraag naar die harddrug.
Bij de handel in cocaïne ziet de politie een nieuwe trend, namelijk de productie van procaïne. Criminelen gebruiken die pijnstiller om door de coke te mengen, het zogenoemde versnijden. Volgens de politie zetten drugsbendes hier fors op in “om zo meer winst te behalen uit de cocaïnehandel”. Vorig jaar werden twintig plekken ontdekt waar procaïne werd geproduceerd.
Vermengd met mest
Bij de productie van harddrugs ontstaat ook veel chemisch afval, wat criminelen geregeld in de natuur dumpen of op straat achterlaten. In 2024 werden 217 dumpingen ontdekt, dat is het hoogste aantal sinds 2018.
Vaak werden de jerrycans of grotere vaten met vloeistoffen in de natuur gedumpt, maar niet altijd. In Amsterdam gooiden criminelen de stoffen ook in de ondergrondse afvalcontainers. Dat werd pas ontdekt toen de afvalverwerker de containers leeghaalde en er vloeistof uit de vuilniswagen liep. En in Noord-Brabant werd drugsafval vermengd met mest en over het land uitgereden.