Premier Schoof denkt dat Rusland binnen twee à drie jaar een troepenmacht aan de Noord-Europese grens kan opbouwen om “een andere” oorlog te beginnen. In de Noorse hoofdstad Oslo reageert de Nederlandse premier op berichten over de toenemende Russische militaire activiteiten in de buurt van de Finse grens, zoals de aanleg van nieuwe spoorwegen.
“In een aantal jaren heeft Rusland voldoende capaciteit ontwikkeld om eventueel een andere oorlog te beginnen, en dat kan zomaar op het Europese continent zijn”, aldus Schoof. Hij benadrukt dat hij mensen niet bang wil maken. “Het is niet gezegd dat er een Russische aanval komt. Ik wil niemand angst aanpraten.” Maar er moet, samen met andere Europese landen, wel hard gewerkt worden “om dat te voorkomen”.
Schoof is in Oslo voor de jaarlijkse top van de Joint Expeditionary Force (JEF), een militair samenwerkingsverband tussen Noord-Europese landen. Het gaat om de drie Scandinavische, Finland en de drie Baltische staten die samen met IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland de NAVO willen ondersteunen met de bescherming van het ‘Hoge Noorden’ van Europa.
Nieuw hoofdkwartier
Rusland heeft de afgelopen tijd zijn militaire activiteit in dat gebied fors uitgebreid. Bij de Noorse grens is een nieuw militair hoofdkwartier gebouwd, zo schrijft The Wallstreet Journal op basis van Europese inlichtingendiensten en satellietfoto’s. Ook worden nieuwe spoorlijnen parallel aan de Finse grens aangelegd, bestaande trein- en wegverbindingen worden opgeknapt en er wordt in hoog tempo gewerkt aan een grotere troepenmacht. De Finse grens met Rusland is zo’n 1300 kilometer lang.
Schoof heeft met de Finse president Alexander Stubb de aanleg van de spoorlijnen besproken en merkt dat de Finnen vertrouwen hebben in hun opgebouwde defensiemacht. “Dus aan de ene kant is er geen reden tot zorgen”, aldus Schoof.
Maar er is wel sprake van “een belangrijke verandering” aan de grens, die voor Finland reden is om de defensiecapaciteit te verhogen. Volgens Schoof is de spoorlijn duidelijk bedoeld voor troepenverplaatsing, de aanvoer van troepen en de opbouw van militaire steun.
Kabels Noordzee
Nederland moet extra alert zijn op Russische sabotage omdat het aan de Noordzee ligt. In die zee liggen veel kabels voor internet- en dataverkeer. “Die kabels zijn gemakkelijk kapot te maken of er kan apparatuur op geplaatst worden”, aldus de premier.
Hij wil nog niet vooruitlopen op de vraag hoeveel extra geld het Nederlandse kabinet zal uittrekken voor Defensie. Dat wordt de komende tijd besproken, eerst in het kabinet en daarna met de coalitiepartijen. Het is ook een belangrijk onderwerp op de NAVO-top in Den Haag in juni.