Een medewerker van de Belgische spoorwegen heeft met behulp van vervalste facturen ruim een miljoen euro op haar eigen rekening laten storten. Inmiddels is de vrouw veroordeeld en moet ze het volledige bedrag zien terug te betalen.
De fraude met publiek geld kwam intern al in 2021 aan het licht, in de maand dat de vrouw met pensioen zou gaan. Ze had toen gedurende vijf jaar valse facturen uitgeschreven en haar eigen rekeningnummer genoteerd voor de uitbetaling.
De vrouw regelde een deel van de boekhouding bij de Belgische spoorwegen, de NMBS, en was verantwoordelijk voor de financiën van spoorwegmuseum Train World in Brussel. Daar staan onder meer historische stoomlocomotieven en koninklijke treinstellen.
Verzonnen kostenposten
De medewerkster stelde de facturen op voor het onderhoud en beheer van het museum en voegde daar verzonnen rekeningen aan toe, zoals voor nooit uitgevoerd schoonmaakwerk en niet bestelde camera’s en flyers. Die rekeningen liet ze aan zichzelf uitbetalen. Op die manier wist ze vijf jaar lang een vijfde van het jaarbudget te ontvreemden.
In gesprek met de Vlaamse omroep VRT zegt de vrouw zich te schamen voor haar daden. Ze vertelt dat ze destijds privé door een moeilijke tijd ging en zich niet gezien voelde door haar leidinggevenden. Ook kampte ze met een gokverslaving.
Tegelijk heeft de vrouw kritiek op het gebrek aan controle binnen de NMBS. “Het museum had elk jaar ongeveer een miljoen euro aan kosten (…). Vijf jaar lang zat daar dus 200.000 euro aan valse facturen in. Een vijfde van het budget. En dat is niemand opgevallen. Vindt u dat nu normaal?”
Huis verkocht
Toen de NMBS de fraude in 2021 op het spoor kwam, stapte het bedrijf naar nu blijkt naar de politie. Twee jaar later werd de vrouw veroordeeld voor valsheid in geschrifte en het verduisteren van publieke middelen. Al het verdwenen geld moet terug.
De spoorwegen zeggen nog maar een deel van het bedrag te hebben ontvangen. De vrouw vertelt aan de VRT dat het geld is opgegaan aan haar gokverslaving. “Ik heb er mezelf dus niet mee verrijkt, integendeel.” Haar huis heeft ze moeten verkopen, een deel van haar pensioen wordt ingehouden.
De NMBS zegt maatregelen te hebben genomen om fraude in de toekomst te voorkomen. “Elke euro aan publiek geld die onrechtmatig wordt uitbesteed of vervreemd, en dus zeker als het gaat om 1 miljoen euro, vinden wij onaanvaardbaar.”