Voormalig strafrechtadvocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis. Dat zegt OM-baas Otto in gesprek met De Telegraaf.

Weski heeft in interviews en in een vorig jaar verschenen boek steeds gezegd dat ze werd vastgehouden “in een gebouwtje onder de grond”. Na negen dagen werd ze overgeplaatst naar de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, waar ze alleen op een afdeling verbleef.

Over haar periode in voorarrest zei Weski dat de intercom kapot was, waardoor ze in geval van nood niet om hulp kon vragen. Ook zei ze dat ze niet wist waar ze was en dat haar familie en advocaten dat ook niet wisten. In gesprek met De Telegraaf zegt OM-baas Rinus Otte dat er “opstartproblemen” waren, maar hij nuanceert door Weski geschetste beeld.

Verzet tegen overplaatsing

“Nadat was gebleken dat de intercom niet goed werkte, kreeg ze een alarmknop en omdat de deur niet altijd van het slot ging, is besloten om die voortaan open te laten”, zegt Otto. Dat haar advocaten niet wisten waar ze was, is volgens de OM-baas niet juist. “Ze hadden vanaf dag één toegang en bezochten haar ook op die locatie.”

Vorige maand kwam de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek tot de conclusie dat Weski negen dagen lang tegen de regels werd vastgehouden op een geheime plek. In gesprek met De Telegraaf erkent Otto dat. “Wat betreft de kritiek op het vasthouden op een niet erkende en een niet gecontroleerde plek: die klopt. Dat wisten we niet. Inmiddels is dat wel geregeld.”

Uiteindelijk wilde Weski zelf niet worden overgeplaatst, zegt Otto. “Na die eerste dagen liep het allemaal beter. Zo goed zelfs, dat Weski zich na die eerste negen dagen verzette tegen overplaatsing naar een vleugel van de gevangenis Nieuwersluis.”

Berichten doorgeven van Taghi

Otto noemt het boek van Weski een “uitlaatklep” en een “verdedigingsmiddel”. “Maar het staat niet gelijk aan de meest objectieve en onafhankelijke beleving, want zij is zelf onderwerp van onderzoek.”

Weski, een vooraanstaand advocaat met een lange carrière, werd in april 2023 gearresteerd. Ze wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Justitie stelt inmiddels dat ze duizenden berichten doorgaf voor haar cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Op die manier kon Taghi communiceren met zijn zoon en andere contacten.

Vorige maand werd opnieuw een advocaat van Taghi aangehouden op verdenking van deelname aan diens criminele organisatie. Ook Vito Shukrula wordt ervan verdacht stiekem berichten van Taghi te hebben doorgespeeld die bestemd waren voor Taghi’s criminele netwerk in de buitenwereld.

Na de arrestatie van Shukrula besloten de twee overgebleven advocaten van Taghi de verdediging van hun cliënt neer te leggen.

Door Haluk