Tilburgers hebben er even op moet wachten. Maar sinds vanochtend heeft de Sacramentskerk aan de oostkant van de stad weer een spits. Het bijna 28.000 kilo zware gevaarte van staal en speciaal glas werd door een hijskraan op z’n plaats gezet. Voor alle zekerheid moest een aantal omwonenden even het huis uit.
“De toren diende ooit als blikvanger voor de stad. Dat beeld was verloren gegaan, omdat er geen spits meer op stond”, zei ontwerper Jos ten Brink tijdens het hijsen bij Omroep Brabant. “Het was een plat ding geworden. Dus toen dacht ik: dan moet ik weer een nieuwe maken.”
De vorige torenspits werd in 1992 verwijderd. Het torengebouw zelf (uit 1933) had zwaar te lijden gehad onder granaatinslagen in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog was de spits in steeds slechtere staat geraakt. Uit bouwkundig onderzoek bleek dat hij zou kunnen instorten of omwaaien bij harde wind.
Omwonenden protesteerden toen al. En veel Tilburgers konden de afgelopen jaren maar niet wennen aan wat ze de Kerk zonder Toren begonnen te noemen. In 2017 kwam een groep omwonenden in actie en richtte de stichting Spits Armhoefse Akkers op, vernoemd naar de wijk waar de kerk staat.
Glas-in-lood
Kunstenaars presenteerden tachtig ideeën voor een nieuwe spits. Het ontwerp van buurtgenoot Ten Brink kreeg de voorkeur. Hij ontwierp een torenspits van 21,5 meter hoogte en maakte gebruik van spy mirror glass. Overdag weerspiegelt dat de lucht. ’s Nachts worden door middel van projectoren glas-in-loodkleuren in de spits gereflecteerd.
De nieuwe torenspits, die zo’n 500.000 euro kostte, is voor een aanzienlijk deel door de gemeente betaald. “Het is een groot bedrag, maar het is ook een belangrijk gebouw”, zei Pieter Siebers van stichting Spits Armshoefse Akkers eerder al. “Veel mensen zijn in deze kerk gedoopt, getrouwd, of hun ouders zijn er begraven. Kerken herinneren aan die collectieve geschiedenis. Hier maak je het oude verleden relevant voor de huidige tijd.”
Oude parochie
Bij die oude geschiedenis horen overigens geen nieuwe kerkdiensten. Al in 2005 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Daarna is een deel van het kerkgebouw gesloopt om plaats te maken voor appartementen. In de oude parochie zitten al jaren studentenwoningen. Maar aan de toren zelf veranderde niets. Tot vanochtend.
Om de spits veilig op de toren te krijgen, werd de drukke Ringbaan-Oost vanochtend even afgesloten. De bewoners van vijf huizen moesten hun woning een paar uur uit voor het geval er iets mis zou gaan.
Maar de operatie verliep probleemloos. Alleen het allerlaatste, allerhoogste puntje moet nog op zijn plek worden gezet. Een eerste poging mislukte omdat het topje van de extra zware hijskraan net te kort was. Er moet daarom een kraan komen met een iets langere giek.
Nu moeten Tilburgers nog een nieuwe bijnaam verzinnen voor hun Kerk zonder Toren.