De nieuwe paus Leo XIV is aan het begin van de avond langsgegaan bij het graf van zijn voorganger, Franciscus. Het onaangekondigde bezoek kwam aan het einde van Leo’s eerste dag buiten het Vaticaan en zijn eerste publieke optreden na zijn aantreden.

Leo bezocht eerder vandaag de basiliek van Madre del Buon Consiglio (Moeder van Goede Raad) in het plaatsje Genazzano, een uurtje rijden van Vaticaanstad. Daar begroette hij ook toegestroomde belangstellenden en zegende hen. Hij zwaaide daarna ook nog naar het publiek vanaf de bijrijdersstoel in de zwarte auto waarmee hij reisde.

De kerk in Genazzano wordt beheerd door de augustijnen, de kloosterorde waartoe ook Leo behoort. De kerk heeft bovendien een verband de vorige paus Leo, de dertiende, die het gebouw de eretitel basiliek gaf. In de kerk is een fresco aanwezig dat door gelovigen in verband wordt gebracht met verschillende wonderen.

“Ik ben blij hier bij jullie te kunnen zijn vandaag”, zei Leo in een korte toespraak in het Italiaans tegen de menigte. Hij noemde de aanwezigheid van het fresco “een prachtig geschenk, maar ook een grote verantwoordelijkheid”. “Het is een moeder die haar kinderen nooit verlaat, maar je moet ook getrouw zijn aan je moeder.”

Witte roos

Op weg terug naar het Vaticaan stopte hij bij de Santa Maria Maggiore in Rome, de kerk waar Franciscus zijn laatste rustplaats vond. Hij knielde enige tijd in gebed bij het graf.

De op 21 april overleden Franciscus is de eerste paus in ruim een eeuw die niet in de Sint-Pieter is begraven. In plaats daarvan koos hij voor de plek waar een door hem geliefde afbeelding van Maria is te zien.

Franciscus kreeg een eenvoudig graf zonder veel versiering, met alleen zijn naam uitgehouwen in steen. Leo legde er een enkele witte roos op.

AI-revolutie

Eerder op de dag had Leo zijn eerste audiëntie gehad, met de kardinalen die hem vrijdag verkozen als paus. Hij gaf daarbij onder meer een toelichting op hoe hij zijn pontificaat invulling wil geven. Hij zei de koers die de kerk de afgelopen decennia heef gevolgd te willen vasthouden en vond dat Franciscus dat “meesterlijk” had gedaan.

Verder wees hij op het belang voor “liefdevolle zorg voor gemarginaliseerden en verworpenen” en een “moedige en vertrouwende dialoog met de moderne wereld”.

Hij bevestigde zijn naam voornamelijk te hebben gekozen als eerbetoon aan Leo XIII, die aan het einde van de 19e eeuw veel aandacht had voor de sociale gevolgen van de industriële revolutie. Leo XIV noemde kunstmatige intelligentie als een nieuwe uitdaging voor de wereld en hij zei zich te willen inzetten voor de “verdediging van menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en arbeid”.

Door Haluk