In Geneve hebben vertegenwoordigers van China en de Verenigde Staten een dag onderhandelen over wederzijdse importheffingen afgesloten. Of er resultaat is geboekt is onduidelijk. Geen van beide delegaties wilde na afloop iets kwijt over de voortgang. Zondag gaat het overleg door.
De gesprekken zijn het eerste directe contact op hoog niveau tussen beide landen over de onderlinge handelsoorlog. Voor de VS is minister Bessent van Financiën aanwezig en handelsgezant Greer, China heeft onder meer vicepremier He Lifeng gestuurd. Het eerste overleg duurde zo’n tien uur.
Aanvankelijk was niet eens gemeld waar het overleg precies plaatsvond, maar journalisten zagen beide delegaties samenkomen in Villa Saladin aan het meer van Genève, de ambtswoning van de Zwitserse VN-ambassadeur in de stad.
Weinig hoop op doorbraak
De beide landen proberen een einde te maken aan de handelsoorlog die president Trump recentelijke ontketende. Hij kondigde een importheffing aan voor China die in verschillende stappen die opliep tot 145 procent. China reageerde daarop door import uit de VS met 125 procent te belasten.
Trump beschuldigt China van oneerlijke praktijken omdat het land veel meer exporteert naar de VS dan andersom. Ook beticht hij China ervan te verdienen aan de handel in grondstoffen voor fentanyl, een zeer gevaarlijke en verslavende drug die via Midden-Amerika de VS in komt.
China omschreef de Amerikaanse handelsbeperkingen als neokoloniaal getreiter en zegt niet te zullen zwichten. De kans op een daadwerkelijke doorbraak in Genève wordt dan ook klein geacht. President Trump schreef vrijdag op sociale media dat hij een importheffing van 80 procent prima vindt en het aan minister Bessent is om de juiste afweging te maken.
Nul schepen
De importtarieven zijn funest voor de handel tussen beide landen. Zo meldde de haven van Los Angeles aan CNN dat er momenteel geen enkel vrachtschip vanuit China daarnaartoe onderweg is. Dat is sinds de coronaperiode niet meer voorgekomen. Een week geleden stonden er nog 41 schepen op het punt af te varen.
Voor China daalde vorige maand de import van goederen naar de VS met ruim 20 procent. Opvallend genoeg steeg de totale export van het land met 8 procent. Dat waren waarschijnlijk producten die versneld naar een derde land werden vervoerd om de verhoogde tarieven te omzeilen.