Premier Schoof brengt een kort kennismakingsbezoek aan de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De rondreis begon dit weekend op Bonaire en voerde via Aruba gisteren en vandaag naar Curaçao. Daarna volgen nog Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Volgens Schoof staat het bezoek in het teken van “het Koninkrijk in een veranderende wereld”.

Op Bonaire werd die veranderende wereld meteen zichtbaar. Tijdens het bezoek aan de historische slavenhutjes op het zuidelijk deel van het eiland werd Schoof geconfronteerd met protest van inwoners die samen met Greenpeace Nederland de Staat aanklagen in een klimaatzaak. Op hun spandoek stond: “Schoof, laat ons erfgoed niet in zee verdwijnen”. Ze verwijzen daarmee naar het risico dat door zeespiegelstijging delen van het eiland, waaronder erfgoedlocaties, onder water komen te staan.

Ook op Curaçao, waar Schoof gisteren arriveerde, werd hij opgewacht door demonstranten. Voor de poort van marinebasis Parera had de groep Curaçao4Palestine zich verzameld. Zij uitten hun zorgen over de koers van Nederland in het conflict tussen Israël en Hamas. “Juist op een plek als de marinebasis, waar daadkracht centraal staat, willen we premier Schoof aanspreken op het gebrek aan stellingname”, aldus een woordvoerder.

Tijdens de persconferentie op de marinebasis benadrukte Schoof dat de veranderende wereld directe gevolgen heeft voor het hele Koninkrijk. “Gezien de toegenomen geopolitieke spanningen in de wereld, die ook het Caribisch gebied raken, is het belangrijk om hier aanwezig te zijn,” zei hij. Vooral Curaçao en Aruba noemde hij strategisch gelegen: “De eilanden liggen vlak voor de kust van Venezuela. Dat is een regio waar invloeden spelen die ook in Europees Nederland zorgen baren.”

Volgens de premier is nauwe samenwerking tussen de landen noodzakelijk. “Nederland geeft met de landen gezamenlijk inhoud en invulling aan de uitdagingen waar het Koninkrijk voor staat in de wereld.” Daarbij benadrukte hij het belang van respect en gelijkwaardigheid binnen die samenwerking.

In de persconferentie kreeg Schoof ook vragen over de rol van de PVV in zijn kabinet. Die partij pleitte in het verleden voor het loslaten van de eilanden door deze op Marktplaats te zetten. De premier nam daar duidelijk afstand van. “De regering waar ik de minister-president van ben is een coalitieregering van vier partijen. Deze regering houdt zich aan het Statuut, waarin de samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk zijn vastgelegd. Wat mij betreft verandert daar niets aan.”

Later vandaag spreekt de premier op Curaçao met premier Gilmar ‘Pik’ Pisas en zijn raad van ministers. Ook ontmoet hij de nieuw beëdigde Statenleden. Morgen reist hij door naar Sint-Maarten. Daar staan gesprekken gepland over wederopbouw, economische ontwikkeling en goed bestuur. Op woensdag bezoekt hij Saba en Sint-Eustatius, waar hij projecten bekijkt rond havenaanleg en onderwijsvoorzieningen.

Het tempo van Schoofs bezoek ligt hoog, met gemiddeld ruim twintig uur per eiland. “Ik ben me ervan bewust dat ik ook premier ben van Europees Nederland. Maar juist door hier te zijn en deze gesprekken te voeren, kan ik mijn rol in de Rijksministerraad, waar de Caribische landen zijn vertegenwoordigd beter vervullen.”

Door Haluk