Het aantal jongvolwassenen met een kankerdiagnose is flink gestegen. Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat vorig jaar bij bijna 4200 Nederlanders tussen de 18 en 39 jaar kanker is vastgesteld. 35 jaar geleden gebeurde dat bij zo’n 3100 jongvolwassenen.
De onderzoekers hebben geen concrete oorzaak voor de toename. Het aantal jongvolwassenen in Nederland liep in die periode iets terug, van ruim 3,8 miljoen in 1990 naar ruim 3,6 miljoen in 2024.
Vrouwen vaker getroffen
Opvallend is dat vrouwen in deze leeftijdsgroep anderhalf keer vaker de diagnose krijgen dan mannen. Over de gehele bevolking wordt de ziekte juist vaker vastgesteld bij mannen.
De afgelopen 35 jaar nam onder meer het aantal vastgestelde gevallen van borstkanker bij jongwassen vrouwen toe, van bijna 600 diagnoses in 1989 naar 878 vorig jaar. Verder werd bij vrouwen vaker baarmoederhalskanker en melanoom vastgesteld, een vorm van huidkanker.
Zaadbalkanker
Bij jonge mannen staat zaadbalkanker met afstand bovenaan als meest voorkomende kankersoort. Het aantal diagnoses is meer dan verdubbeld, van 241 in 1989 naar 574 vorig jaar. De laatste jaren vlakt de stijging van deze kankervorm bij de jongste leeftijdsgroep wel af. Ook bij mannen komt melanoom veel voor.
Hoewel de oorzaken van het gestegen aantal diagnoses niet bekend is, zien de onderzoekers wel dat de kans groter is dat jongvolwassenen borst- en zaadbalkanker krijgen als dit al voorkomt in de familie.
De groep jongvolwassenen met kanker is ongeveer 3,5 procent van het totaal aan mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. De afgelopen decennia is de overlevingskans op de ziekte flink toegenomen.