In twee Belgische provincies geldt sinds vanmiddag de hoogste alarmfase vanwege aanhoudende droogte. De kans op branden is extreem groot en mensen wordt afgeraden om natuurgebieden en bossen te bezoeken.

Code rood is afgegeven voor de Vlaamse provincies Antwerpen en Limburg. “We vragen om voorzichtig te zijn, niet te roken en zeker geen vuur te maken in deze natuur- en bosgebieden”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos tegen de Vlaamse omroep VRT.

De organisatie is onderdeel van de Vlaamse overheid en verantwoordelijk voor het beheer en behoud van de natuurgebieden in de vijf Vlaamse provincies.

‘Verdacht rookpluimpje’

Denaeghel roept mensen ook op bij “elk verdacht rookpluimpje” het alarmnummer te bellen. Voor de rest van Vlaanderen geldt code oranje. Ook bij code oranje geldt dat het verboden is om een vuurtje te maken.

“Een vonk volstaat om een natuurramp te veroorzaken”, zegt de Vlaamse minister Brouns van Omgeving tegen de VRT. “Bescherm onze natuur: respecteer het rook en vuurverbod en volg de adviezen strikt op.”

Kleuren afgeschaft

Net als in Vlaanderen werd in Nederland voorheen gebruik gemaakt van kleurcodes om het gevaar op natuurbranden aan te geven. Code rood gold ook hier als de hoogste alarmfase.

In 2018 werd van dit kleurensysteem afgestapt, onder meer om verwarring met weerswaarschuwingen van het KNMI te voorkomen. Het risico op natuurbranden wordt in plaats daarvan tegenwoordig aangeduid met fase 1 en fase 2 (extra alert).

Op dit moment geldt die hoogste alarmfase voor bijna heel Nederland.

Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de droogte in Vlaanderen. De komende dagen blijft het zonnig, warm en overwegend droog, al kan er donderdag wel lokaal wat regen vallen.

Droogterecord in zicht

Ook in Nederland is het al tijden erg droog en het is niet ondenkbaar dat het droogterecord van 1976 op korte termijn wordt verbroken. Ook praten organisaties als Rijkswaterstaat en het KNMI elkaar vanwege de aanhoudende droogte regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Van grootschalige extra maatregelen om de droogte tegen te gaan is hier op het moment nog geen sprake, maar als de droogte nog weken aanhoudt moeten die naar verwachting wel worden genomen.

Door Haluk