Meerdere oppositiepartijen hebben de VVD en NSC onder vuur genomen vanwege hun standpunt in de Gaza-oorlog. Ze vinden dat de coalitie meer moet doen om de druk op Israël op te voeren.
Het kabinet nam vorige week het standpunt in dat Israël een verdrag tussen de Europese Unie en Israël schendt, omdat het de mensenrechten en democratische principes niet meer respecteert. Het kantelpunt is dat Israël humanitaire hulp naar Gaza blijft blokkeren en de oorlog in Gaza wil uitbreiden.
Nederland wil dat de EU een onderzoek begint naar naleving van het verdrag en zo “een duidelijk politiek signaal” afgeven aan Israël. Maar voor oppositiepartijen als GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren gaat dat niet ver genoeg.
‘Duurt te lang’
De partijen willen dat Nederland bijvoorbeeld een wapenembargo of sancties instelt tegen Israël. “Een onderzoek instellen via de Europese Unie duurt te lang voor mensen die worden uitgehongerd”, zegt SP-Kamerlid Dobbe.
Vooral VVD-Kamerlid Van der Burg lag lang onder vuur. Oppositiepartijen vroegen hem herhaaldelijk om concrete voorstellen te doen om de druk op Israël verder op te voeren, maar daar wilde hij niet aan.
“Er is niet iets wat we nu kunnen doen zodat nu de vrachtwagens Gaza kunnen binnenrijden”, zegt Van der Burg. “Als het kabinet met effectieve maatregelen komt, zal ik die steunen.”
Zeer geïrriteerd
Van der Burg was op zijn beurt zeer geïrriteerd dat andere partijen de rol van Hamas niet benadrukten. “We verschillen van mening over hoe het moet stoppen. Het stoort me dat iedereen zich richt op Israël. Hamas is de hoofdschuldige van dit conflict”, zegt hij.
“Als Hamas nu de gijzelaars vrijlaat, kan de noodhulp zo naar binnen”, vindt ook Stoffer van de SGP. De PVV en SGP zijn de enige twee partijen in de Tweede Kamer die de regering-Netanyahu onvoorwaardelijk blijven steunen.
‘Nucleaire optie’
Ook NSC-Kamerlid Kahraman is geen voorstander van sancties. Hij vindt dat “een nucleaire optie waarmee je geen gesprekspartner meer bent voor Israël”.
D66-Kamerlid Paternotte vindt dat niet terecht. “We zien dat wat de minister tot nu toe heeft gedaan nul effect heeft. Wat wel echt effect heeft, dat hoeft van NSC niet.”
Het debat over het Midden-Oosten ging vrijwel geheel over de situatie in Gaza. Enkele Kamerleden brachten nog wel de situatie in Syrië aan de orde, waar de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen.