Er geldt een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater op de Veluwe en in delen van Noord-Brabant. Dat betekent dat de waterschappen het verbieden om water uit sloten, weteringen en kanalen te halen om te sproeien.

“Dat is relatief vroeg in het jaar”, zegt een woordvoerder van waterschap Vallei en Veluwe bij Omroep Gelderland. Eerder besloten de waterschappen vaak pas in de zomer tot een onttrekkingsverbod. Vorig jaar en ook in 2023 was het zelfs zo nat dat er in de meeste regio’s helemaal geen maatregelen werden genomen.

Maart was dit jaar recorddroog. In april viel er ongeveer evenveel regen als normaal, maar daarna werd het opnieuw droog. Ook wordt voorlopig geen regen verwacht. Het probleem zit hem niet alleen in het gebrek aan neerslag, er verdampt ook veel water op dit moment.

Voorsprong ingelopen

“We begonnen deze droge periode met een relatief hoog grondwaterpeil, maar die voorsprong is door de afgelopen droge maanden alweer ingelopen”, zegt Rian Govers, waarnemend dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta. “Dat stelt ons voor extra uitdagingen.”

Govers had al op 3 april een verbod op het gebruik van oppervlaktewater voor beregening ingesteld voor een deel van ‘haar’ gebied. Dat verbod is vanaf vandaag uitgebreid naar een groot deel van Brabant.

Vanaf middernacht geldt om dezelfde reden ook een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater op vrijwel de hele Veluwe. Dat is slecht nieuws voor bijvoorbeeld sportverenigingen die hun velden besproeien met grondwater.

Maar het zijn vooral boeren die getroffen lijken te worden, al zeggen zij zelf dat het wel meevalt.

Grondwater is alternatief

“Het is ook niet nieuw dat we dit over ons heen krijgen”, aldus Jaap van Wenum van de Brancheorganisatie Akkerbouw. “Grondwater is een goed alternatief en veel essentiëler voor de boer.”

Wim Brouwer van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), afdeling Gelderse Vallei, bevestigt dat. “De sloten staan droog, daar valt geen water uit te halen. We zijn aangewezen op bronnen en daar zijn er hier best wel wat van. Maar het moet niet al te lang droog blijven. Als er over veertien dagen nog geen druppel is gevallen, gaan we ons hier wel zorgen maken.”

Door Haluk