De ruim 1600 huisjes die de afgelopen tientallen jaren illegaal zijn neergezet op eilandjes in de Vinkeveense Plassen mogen daar blijven staan. Wel moeten ze in veel gevallen (een stuk) kleiner worden. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

Veel bewoners van de huisjes zijn niet bereid om “de zaag in hun huisje te zetten”, meldt RTV Utrecht. “Iedereen is woedend”, concludeert Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf en al jaren gebruiker van een huisje op een van de eilandjes in de Vinkeveense Plassen.

Bij de eilandjes in de Vinkeveense Plassen gaat het om de voormalige legakkers. Dat zijn langgerekte stukjes land die maar net boven het water uitsteken. Ze ontstonden toen boeren in de loop der eeuwen gewonnen veen te drogen legden om het daarna tot turven te snijden.

Grootste illegale woonwijk

De legakkers hebben zich de laatste tientallen jaren ontwikkeld tot een lustoord voor watersporters en andere recreanten, vooral uit naburig Amsterdam. Zij voerden vaak zelf per boot bouwmateriaal aan en zetten soms complete huizen neer, inclusief keukenblok, terras, boothuis en aanlegsteiger. Zo ontstond waarschijnlijk de grootste illegale woonwijk van Nederland.

De gemeente gedoogde het. Totdat de druk om in ieder geval iets officieel te regelen te groot werd. De Vinkeveense Plassen zijn immers óók een belangrijk natuurgebied met weidse uitzichten, waar talloze vogels nestelen en zelfs nog paling rondzwemt.

Beschoeiing

De illegale huisjes hoeven niet weg, staat in het bestemmingsplan waarmee een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond instemde. De bewoners mogen blijven, maar moeten wel zorgen voor onderhoud en een goede beschoeiing van hun stukje eiland. Zo voorkomen ze dat de legakkers afkalven en langzaam in het water vallen. “En wij als gemeente kunnen dat onderhoud niet betalen, zij wel,” aldus wethouder Cees van Uden gisteren.

Over de aanleg van beschoeiing klagen de huisjeseigenaren niet. Waar ze wel over vallen is dat de gemeente nu een maximale bouwgrootte voor hun huisjes heeft vastgesteld, tot maximaal 22,5 vierkante meter dicht bij een beschermd natuurgebied.

“In deze zone mag ongeveer niks”, stelt Paradijs boos vast. “Ik nodig de gemeenteraadsleden uit om te vertellen waar ik de zaag in moet zetten.” Volgens hem zijn honderden anderen al net zo verontwaardigd.

Poepen en plassen

Gerard Korthals van natuurvereniging De Groene Venen is ook boos. Hij wijst erop dat de recreatiedruk op de Vinkeveense Plassen al enorm is en nog groter wordt nu de huisjes mogen blijven.

“Uiteindelijk is dat slecht voor de natuur”, zegt hij. “Niet alleen die huisjes zijn illegaal. Mensen moeten poepen en plassen en voor een groot deel doen ze dat ook illegaal. Dat is slecht voor de waterkwaliteit, slecht voor de biodiversiteit.”

Korthals wijst erop dat er internationale richtlijnen zijn voor de waterkwaliteit en dat het maar de vraag is of de Vinkeveense Plassen daaraan voldoen.

Het enige punt waar Paradijs en Korthals het over eens zijn, is dat de handhaving van het omstreden besluit lastig wordt. Dat realiseert ook wethouder Van Uden zich. “We zijn geholpen als mensen zich aan de regels willen houden”, zei hij tijdens de vergadering.

Door Haluk