Beurzen zijn weer terug op de niveaus van voor Trumps ‘Liberation Day’, Amerika kan weer even adem happen. Met een 90-daagse pauze is een frontale botsing tussen de twee grootste economieën in de wereld voorlopig even afgewend. Maar daarmee is de door Trump ontketende handelsoorlog nog niet voorbij. Daags na het tijdelijke staakt-het-vuren met China maakt Amerika de balans op.

Zo hard als in de haven van Los Angeles, waar de handel met ruim een derde inzakte na de recordheffingen op Chinese producten, zijn de klappen in Baltimore niet geweest. Maar ook daar, in de thuisstad van een van ’s lands grootste internationale havens, zijn de effecten van de grootste handelsverstoring sinds covid voelbaar.

“Er zijn bedrijven die ervoor hebben gekozen tussen de verkiezingen en de inauguratie veel te importeren”, zegt Lakey Boyd van het Greater Baltimore Committee aan de zijlijn van het SelectUSA, een beurs voor investeerders in Maryland, niet ver van Washington. “Andere bedrijven houden hun goederen nu liever binnen de vrijhandelszone om te kijken welke kant het opgaat,” zegt ze.

Heffingen op buitenlandse auto’s van 25 procent leidden tot een ophoping van Volkswagens en Mitsubishi’s in de haven, waar veel auto’s binnenkomen. “Het goede nieuws is dat we nog geen daling hebben gezien, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat ook zo blijft”, zegt Boyd over de vracht die in de haven in Baltimore aan land komt. “Maar we zijn veerkrachtig, zoals we dat ook waren na de instorting van de Key Bridge vorig jaar.”

“De pauze van 90-dagen geeft in elk geval de ruimte om met koelere hoofden tot een oplossing te komen”, zegt gouverneur Kevin Stitt van Oklahoma. “Pijn zou ik het niet noemen”, zegt hij desgevraagd. “Maar het raakt iedereen. Luchtvaartbedrijven geven aan dat ze op achterstand staan. Ook onze tarweboeren, sojaboeren en katoenproducenten willen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk voorbij is.”

In een onderzoek van Pew, begin april, gaf 59 procent van de ondervraagde Amerikanen aan de heffingen af te keuren. De Republikeinse Stitt zegt ‘zijn’ president onverminderd te steunen. “Hij wil dat iedereen het spel eerlijk speelt, en ik denk dat het een goede zet is van Trump om productie terug te halen naar de VS”, zegt Stitt. Zelf heeft hij net een deal gepresenteerd met een Braziliaanse wapenfabrikant, die 300 miljoen dollar komt investeren, Stitt hoopt op meer.

“De locatie van Oklahoma is geweldig, als je een presentie wilt opbouwen in Amerika, zijn Californië en New York de slechtste plekken”, prijst de gouverneur zijn eigen staat aan. “Ik bewonder zijn enthousiasme”, reageert Barry Broome, die de Greater Sacramento Economic Council vertegenwoordigt. “Maar hij moet wel weten dat driekwart van de Amerikanen Oklahoma niet eens op de kaart kan aanwijzen”, grapt hij. Meer dan ooit is het vechten om de gunst van de investeerder.

Want ook zijn achterland, even ten noordoosten van San Francisco, worstelt met de grillen van Trump. “Het is zorgwekkend”, zegt Broome. “We hebben een daling van zo’n 26 procent gezien”, zegt hij over het teruglopende enthousiasme onder investeerders. “We verwachten dat de meeste van de projecten wel door zullen gaan, maar voor de economie zijn vrije en open markten het best. We zijn in elk geval optimistisch over waar de president begin deze week mee kwam.”

Onderhandelaars van Trump en de Chinese partijbaas Xi Jinping spraken af dat heffingen en exportbeperkingen die na 2 april zijn ingevoerd voor in elk geval 90 dagen in de ijskast worden gezet. Alles van daarvoor blijft staan: China hanteert nu een heffing van minimaal 10 procent op producten uit de VS. Andersom gaat het om minimaal 30 procent, uitzonderingen daargelaten.

Heffingen die ook op de akkers in Idaho niet zonder gevolgen blijven. “Natuurlijk heeft het impact”, zegt Kelly Anthon, die staatssenator is. Toch zegt de Republikeinse Anthon wel begrip te hebben voor Trumps opstelling. “We produceren ongelooflijk veel aardappelen, de beste ter wereld, maar mogen ze ook niet in alle markten verkopen”, zegt hij aan de zijlijn van de investeringsbeurs.

“Wij begrijpen de kwesties die er spelen rond eerlijke handel”, zegt hij. “Maar we begrijpen ook dat wij daar in Idaho geen invloed op hebben. “Daarom doen we ons best binnen de wereldpolitiek zoals die zich ontwikkelt”, zegt de senator. “Chin up”, kop omhoog. “Wat kunnen we anders doen?”

Door Haluk