Het Belgische parlement heeft een ruim twintig jaar oude wet teruggedraaid waarin werd vastgelegd dat de Belgische kerncentrales dicht moesten. Ook het verbod op de bouw van nieuwe centrales is ingetrokken.
In de wet op ‘Kernuitstap’ werd destijds bepaald dat België gefaseerd een einde zou maken aan kernenergie. De zeven Belgische centrales zouden uiterlijk in 2025 de deuren sluiten. Bovendien mochten er geen nieuwe centrales meer gebouwd worden.
De wet werd de afgelopen twintig jaar geregeld aangepast. De vorige regering besloot vanwege de energieonzekerheid door de Russische inval in Oekraïne twee centrales tot 2035 open te houden.
De wetswijziging maakt deel uit van de ambitie van de regering-De Wever om opnieuw in te zetten op kernenergie. In het regeerakkoord benadrukt de regering de ambitie “om de nucleaire industrie in België opnieuw op gang te brengen en nieuwe kernreactoren te bouwen”.
Wet blijft bestaan
De wet blijft formeel bestaan, maar het woord ‘Uitstap’ wordt uit de wetstitel verwijderd. De wet gaat “Wet betreffende kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie” heten.
Van de in 2003 aangenomen wet kwam in de praktijk weinig terecht. Slechts twee van de zeven kerncentrales, Doel 3 en Tihange 2, zijn in de afgelopen jaren stilgelegd. Door de wetswijziging kan de regering de al gesloten kerncentrales in principe weer in gebruik nemen.
De kerncentrales zijn al decennialang een heikel punt in de Belgische politiek. Ondanks de afhankelijkheid van kernenergie zijn verschillende reactoren in de loop der jaren tientallen keren stilgelegd en weer opgestart vanwege onder meer haarscheurtjes.