Het gezonken superjacht Bayesian was in een storm veel kwetsbaarder dan de bemanning zich realiseerde. Cruciale informatie daarover ontbrak in de papieren van het schip, concludeert een Britse overheidsdienst in een tussenrapport. Bij de schipbreuk kwamen zeven opvarenden om het leven, onder wie de eigenaar van het schip en zijn 18-jarige dochter.
De Bayesian werd in augustus vorig jaar voor de kust van Sicilië midden in de nacht getroffen door noodweer. In een uur tijd zwol de wind aan van 12 kilometer per uur tot het tienvoudige daarvan. Hoewel de kapitein opdracht had gegeven hem wakker te maken bij storm, kon hij op dat moment al weinig meer doen om een ramp te voorkomen.
Door de 72 meter hoge mast van de Bayesian, de op een na hoogste van een schip wereldwijd, ving het schip veel wind. De Britse Marine Accident Investigation Branch (MAIB) berekende dat het schip daardoor zichzelf niet meer kon rechten als het meer dan 70 graden overhelde. Dat gebeurde die nacht binnen enkele seconden.
Op drift
Het schip was stabieler geweest als het zwaard aan de onderkant van het schip omlaag gelaten was. De bemanning had het echter opgehaald, omdat nergens in de scheepsdocumenten vermeld stond hoe kwetsbaar de Bayesian bij zware wind was. Het ophalen van het zwaard kan zijn gebeurd om de gasten minder last te laten hebben van trillingen aan boord.
Kort voor 04.00 uur die nacht raakte de Bayesian op drift door de sterk toenemende wind. Volgens meteorologen die de MAIB sprak, was er sprake van bijzonder heftig noodweer, waarbij in korte tijd de wind bijna orkaankracht bereikte. Om 04.06 uur helde de Bayesian in 15 seconden zo ver over dat het schip niet meer overeind kon komen en zonk.
Directeur Costantino van scheepsbouwer Italian Sea Group had het schip kort na het ongeluk onzinkbaar genoemd. Volgens hem moest de bemanning wel fouten hebben gemaakt, zoals het open laten staan van luiken waardoor water binnen had kunnen komen. Op het nieuwe rapport heeft hij nog niet gereageerd.
Zes van de twaalf gasten en een van de tien bemanningsleden overleefden het scheepsongeluk niet. Onder de geredde opvarenden was een Nederlander. Ook hielp een Friese schipper bij de redding van de schipbreukelingen.
Bij de berging van het schip kwam vorige week nog een persoon om het leven, een Nederlandse duiker. De bergingswerkzaamheden worden naar verwachting vandaag hervat. De MAIB merkt op dat verder onderzoek aan het wrak nog tot andere conclusies kan leiden.