“Hier bloeit iets moois.” Met stickers op de winkelramen van oude Blokker-panden kondigt het bedrijf de heropening aan van verschillende filialen. Van Elst tot Steenwijk, en van Pijnacker tot Amsterdam: de oer-Hollandse huishoudketen probeert na het faillissement weer een plekje te krijgen in de winkelstraat.
Inmiddels is duidelijk dat Blokker in ieder geval in twaalf gemeenten winkels heropent. Die komen boven op de ruim veertig franchisenemers – zelfstandige winkeliers die de naam van Blokker mogen gebruiken. Deze winkels bleven na het faillissement van Blokker gewoon open.
Wat de nieuwe leiding van Blokker gaat doen om de concurrentie deze keer wél aan te kunnen, blijft nog onduidelijk. Blokker gaat niet in op vragen van de NOS. In ieder geval moeten een stuk meer winkels open om een rol van betekenis te spelen, zeggen retailexperts.
Neef aan het roer
In november vorig jaar ging Blokker failliet. De huishoudketen, opgericht in 1896, had op het hoogtepunt bijna 3000 winkels, waaronder Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer. Vorig jaar waren daar er nog 400 van over, inclusief franchisenemers.
Na het faillissement leek er wekenlang geen doorstart te komen, totdat Roland Palmer de merknaam opkocht. Palmer is een neef van Jaap Blokker, die het bedrijf groot maakte en in 2011 overleed. De neef stond eerder als laatste Blokker-familielid aan het roer tussen 2011 en 2015.
Het is een ongelukkige periode voor het bedrijf. Voor het eerst lijdt het bedrijf een miljoenenverlies, winkels moeten dicht en mensen worden ontslagen. Palmer wil het bedrijf moderniseren, maar die tijd is hem niet gegund.
Nu wil Palmer, met een groep oude bekenden, Blokker nieuw leven inblazen. Hoe hij dat precies wil aanpakken, is voor de buitenwereld nog een raadsel. Sinds zijn aantreden is Palmer stil in de media.
Meer dan de stickers op de ramen brengt Blokker niet naar buiten. “Halverwege de zomer gaan we meer bekendmaken”, laat Joop Geelen, die in het nieuwe Blokker-bedrijf gaat over welke soorten producten in de schappen komen, nog wel los. Ook is duidelijk dat het oude Blokker-logo terugkomt, met blokletters, maar zonder punt achter de naam.
Geen imperium
Of Blokker deze zomer weer echt in bloei komt te staan, betwijfelt retaileconoom Peter van Heerde van Rabobank: “De kans is niet groot dat we hetzelfde aantal winkels terug gaan zien. Dat imperium komt niet meer terug.”
Daarvoor is de concurrentie te groot, zegt hij. Andere huishoudwinkels, maar ook supersmarkten en drogisten, hebben veel van het traditionele Blokker-assortiment overgenomen zoals elektronica, schoonmaakartikelen en speelgoed.
“Overal hebben ze iets van afgesnoept”, zegt de retail-econoom, “Dan weet je dat er niet in elke winkelstraat nog ruimte is voor een Blokker. En dan heb je nog grote online concurrentie.” Overigens zijn op verschillende plekken de oude Blokker-panden al vergeven aan andere winkelketens zoals Wibra, Van Haren, HEMA en Kik.
Gratis parkeren
Toch is in de gemeente Elst de stemming opgewekt. “Ik heb meerdere geïnteresseerde huurders gehad, maar toch voor Blokker gekozen”, zegt pandeigenaar Marc Bleijenberg in Elst. Daarbij speelt mee dat hij lang aan Blokker verhuurde. “Ze hebben hier jaren gezeten. Ik heb altijd nog een Blokker-hart. Gelukkig is het weer een Blokker-telg die het heeft overgenomen.”
Elst ligt gunstig voor een Blokker, denkt Bleijenberg. “Er werd constant gevraagd: gaat-ie weer open? We liggen tussen Nijmegen en Arnhem, maar hier is het gratis parkeren.”
Daar is econoom Van Heerde het mee eens: “In dorpskernen of kleinere gemeentes kan Blokker nog wel een functie hebben. In hartje Amsterdam is het misschien handig voor de naaste bewoners, maar voor toeristen of mensen die met de auto zijn, is het daar niet aantrekkelijk.”
Maar ook in Elst, Pijnacker of Breskens moet Blokker hard werken om het te redden, denkt hij. “De marges in de retail zijn flinterdun. Dan moet je heel goed op de kosten letten. Die moeten echt passen bij je opbrengsten.”