Tot en met 2030 hoeven we ons nog geen zorgen te maken over stroomtekorten, maar in de jaren daarna wordt de levering van elektriciteit onzeker. Dat schrijft hoogspanningsnetbeheerder Tennet in een rapport aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
In het jaarlijks rapport over de leveringszekerheid van elektriciteit wordt onderzocht welke stappen er nodig zijn om die levering van stroom te garanderen. Tot en met 2030 verwacht Tennet dus geen problemen. De leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland is nog steeds hoog, namelijk: 99,99988 procent.
Sluiten van kolen- en gascentrales
Nu heeft Nederland nog voldoende kolen- en gascentrales om stroom op te wekken, maar tussen vijf en tien jaar gaan de laatste kolen- en gascentrales dicht.
Dat terwijl de vraag naar elektriciteit alleen maar toeneemt. Deze groeiende vraag moet worden opgevangen door duurzaam opgewekt stroom en de opslag daarvan, maar die capaciteit is nu nog onvoldoende om voor de sluiting van de centrales te compenseren.
Maarten Abbenhuis van Tennet signaleert een overstap naar zonne- en windenergie. “Maar die duurzame bronnen leveren niet altijd stroom op de momenten dat die nodig is. Dat maakt het systeem complexer en kwetsbaarder.” Daarom adviseert Tennet om tijdig maatregelen te nemen om voldoende flexibiliteit in het stroomnet in te regelen, bijvoorbeeld met batterijopslag.
Daarnaast constateert Tennet dat de economische overlevingskansen van onder meer gascentrales en kernenergie afneemt. Om de leveringszekerheid ook na 2030 te kunnen garanderen, adviseert Tennet om haast te maken met het onderzoek naar een zogenoemd capaciteitsmechanisme. De overheid betaalt dan energiebedrijven om gascentrales achter de hand houden voor de momenten dat er een tekort aan elektriciteit dreigt.