Tientallen organisaties hebben in Hongarije kritiek geuit op een wetsvoorstel van de partij van premier Orbán. In een open brief zeggen ze dat het voorstel van zijn Fidesz-partij bedoeld is om kritische geluiden de mond te snoeren.

In het wetsvoorstel staat dat organisaties die buitenlandse financiering krijgen beperkt kunnen worden in hun activiteiten, of zelfs worden verboden, als ze volgens de Hongaarse regering een bedreiging vormen voor het land en de Hongaarse cultuur.

“Het doel is om alle kritische stemmen het zwijgen op te leggen en de restanten van de Hongaarse democratie te ontmantelen”, zeggen de 62 organisaties. De brief is ondertekend door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, media en denktanks. Ook oppositiepartijen en onafhankelijke journalisten in Hongarije hebben het wetsvoorstel van Fidesz veroordeeld.

‘Oorlogsverklaring aan ngo’s en media’

Hongarije-rapporteur voor het Europees Parlement Tineke Strik noemt het voorstel een “oorlogsverklaring aan ngo’s en onafhankelijke media”.

“Vrijwel al hun inkomstenbronnen worden afgesneden, waarmee het voor hen onmogelijk wordt gemaakt om de Hongaren en de rechtsstaat te blijven beschermen”, zegt Strik. Ze roept Brussel op om actie te ondernemen tegen de Hongaarse regering.

Het Hongaarse voorstel lijkt veel op de ‘buitenlandse agenten’-wet die vorig jaar in Georgië is aangenomen. Organisaties moeten zich volgens die wet registreren als ‘buitenlandse agent’ als ze meer dan 20 procent van hun financiering vanuit het buitenland ontvangen.

Volgens de Georgische regering was de wet nodig om “schadelijke buitenlandse actoren” tegen te houden die de politiek in het land proberen te destabiliseren. Tegenstanders zeggen dat de wet gebruikt wordt om critici de mond te snoeren.

Door Haluk