De Europese Unie exporteerde afgelopen maart bijna 60 procent meer goederen naar de Verenigde Staten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

In maart liepen de handelsspanningen wereldwijd op doordat de Amerikaanse president Trump met diverse importheffingen dreigde. Hij riep vervolgens 2 april uit tot ‘bevrijdingsdag’. Op de import van goederen uit bijna alle landen kwamen heffingen. Voor de EU zou een heffing van 20 procent gaan gelden.

Heffingen omzeilen

Het lijkt erop dat veel Amerikaanse importeurs de effecten van de eventuele nieuwe heffingen hebben proberen te omzeilen door op tijd uit de EU in te kopen. Zodoende exporteerden Europese bedrijven afgelopen maart goederen ter waarde van 71,1 miljard euro naar de VS. Dat terwijl vorig jaar in dezelfde periode voor 44,7 miljard euro werd geëxporteerd.

Het leidt tot een handelsoverschot van 40,7 miljard euro van de EU naar de VS. Dat betekent dat er over het geheel genomen in maart flink meer werd geëxporteerd vanuit de EU naar de VS, dan andersom. Volgens persbureau Bloomberg is niet eerder zo’n hoog overschot vastgesteld.

In totaal exporteerde Europa goederen ter waarde van bijna 280 miljard euro naar de rest van de wereld, een toename van bijna 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De aankondiging van ‘bevrijdingsdag’ door Trump ontketende een handelsoorlog en leidde tot grote onrust op de internationale financiële markten. Halverwege april besloot Trump om voor het gros van de landen een pauze van negentig dagen af te kondigen. De uitstel op de importheffingen loopt in juli af.

Door Haluk