Zowel in politiek als literair Nederland wordt de voormalig D66-leider en jeugdboekenschrijver Jan Terlouw met weemoed en warme gevoelens herdacht. Terlouw overleed op 93-jarige leeftijd na een kort ziekbed. “Vredig en in het bijzijn van zijn familie”, liet zijn dochter Sanne Terlouw vanochtend weten aan de NOS.
Partijleiders roemen hun oud-collega. “Jan is een symbool van moed en vooruitgang”, schrijft D66-partijleider Jetten.
“Zijn leven is een onmisbaar hoofdstuk in de geschiedenis van D66 en een blijvende inspiratie. Met de stem en de idealen van Jan in onze gedachten, blijven we strijden voor wat hem zo dierbaar was: zorg voor de aarde en zorg voor elkaar, in het belang van generaties die na ons komen.”
Ook het koningshuis heeft op zijn overlijden gereageerd. “Wij herinneren ons Jan Terlouw als een man die van mildheid, menselijkheid en mededogen zijn kracht maakte. Met zijn grote fantasie en creativiteit wist hij als schrijver onze harten en die van talloze jonge en oudere lezers te raken. Wij gedenken hem met warmte, respect en waardering”, staat in een bericht getekend door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.
Inspiratiebron
Elf jaar lang was Terlouw landelijk politicus, waarvan negen jaar als leider van D66. Hij zette zich als wetenschapper in voor natuur en milieu en streed met succes tegen een volledige afsluiting van de Oosterschelde. De partij noemt Terlouw “een boegbeeld en een baken in een onrustige politieke wereld”.
Partijgenoot Jan Paternotte vond in Terlouw zijn inspiratiebron. “Om verder te kijken, met elkaar en de wereld bezig te zijn en te geloven in een groene, eerlijke toekomst. We gaan hem geweldig missen.”
Bekijk hier een terugblik op het leven en de carrière van Terlouw:
“De zachte stem van Jan Terlouw liet niemand onberoerd. Het is verdrietig dat die niet meer gehoord zal worden. Staatsman, kinderboekenschrijver, natuurkundige, beminnelijk bovenmeester van Nederland – hij was het allemaal. Ik denk met diep respect aan hem terug”, schrijft premier Schoof.
De leider van GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans, noemt Terlouw een “uniek mens”. “Even zachtaardig als vastberaden. Even inlevend als principieel. Van de letteren en van de politiek. Van alle generaties. Van Nederland. Rust zacht, Jan.”
“Wie groeide er niet op met zijn prachtige boeken?”, vraagt VVD-leider Dilan Yesilgöz zich af. “Nederland verliest vandaag een oud-politicus, maar bovenal een geweldig schrijver.”
Bruggenbouwer
Uitgeverij Lemniscaat zag in Terlouw een “in en in aardige, bevlogen en bijzondere man”. “Tot het laatste moment bleef Jan betrokken en actief. We zullen hem erg missen.” Lemniscaat gaf meerdere van zijn boeken uit, waaronder Koning van Katoren en Oorlogswinter.
Boekenkoepel CPNB omschrijft Terlouw als een geliefde schrijver, denker en bruggenbouwer. “Zijn verhalen raakten generaties, zijn pleidooi voor vertrouwen en verbinding klonk krachtig en helder, tot het laatst”, zegt directeur Eveline Aendekerk.
Acteur Martijn Lakemeier, die de rol van Michiel van Beusekom vertolkte in Oorlogswinter, eert de schrijver op Instagram met een foto van hem en Terlouw op de filmset in 2008. “Rust vredig lieve Jan, mooi en inspirerend mens. Dank voor alles wat je gegeven hebt.”
Terlouw overleed vandaag in zijn woonplaats Twello in Gelderland. De provincie waar hij in de jaren 90 commissaris van de Koningin was. De provincie herinnert Terlouw als de man die in 1995 bewoners van het rivierengebied liet evacueren vanwege hoogwater.
“Zijn naam is in Gelderland onlosmakelijk verbonden met de twee periodes van hoogwater, in 1993 en 1995. Bij die laatste hoogwaterperiode werd de situatie zo bedreigend dat hij het besluit nam tot de evacuatie van een groot deel van het rivierengebied. Daarmee ging hij een ingrijpend besluit niet uit de weg”, schrijft de provincie.