Boomkwekers en hoveniers maken zich zorgen over het grote aantal meikevers dit voorjaar.

“We draaien zeker 20 procent minder omzet”, zegt een boomkweker in Lievelde bij Omroep Gelderland. “De impact van deze kevers en hun larven is de laatste tientallen jaren steeds groter geworden.”

Meikevers zijn er, zoals hun naam al doet vermoeden, altijd in deze tijd van het jaar. Door het warme en vooral zonnige voorjaar vlogen dit jaar de eerste kevers zelfs al eind april uit de grond.

“Normaal gebeurt dat pas begin mei”, zegt hovenier Jan Bent in Winterswijk. “Maar doordat de winter nagenoeg werd overgeslagen en maart al ongewoon warm was, kwamen ze vroeg uit de grond.”

Engerlingen

De problemen ontstaan voordat de kevers uit de grond komen. De schade begint ondergronds en blijft daardoor vaak onopgemerkt, legt Bent uit.

De larven van de meikever, engerlingen genoemd, leven jarenlang in de bodem voordat ze zichtbaar worden. “Sommige blijven wel vijf jaar onder de grond”, aldus Bent. “Het eerste jaar vreten ze alleen nog van humus. Maar daarna beginnen ze aan het echte werk: wortels van gras, planten en bomen. Ze schillen als het ware de bast van de boomwortels af. Dan is het snel gedaan met die boom.”

Bij de boomkwekerij in Lievelde zijn de gevolgen groot: bomen groeien trager of gaan dood, gevoelige boomsoorten zoals eiken slaan moeilijker aan.

Het gevolg is dat bomen duurder worden voor de consument. “Elke boom die het niet haalt, moet je meerekenen in je verkoopprijs”, stelt de boomkweker.

Kevervallen

Hovenier Bent doet alles om de beestjes te bestrijden. Onlangs zette hij samen met buurtbewoners kevervallen uit: “Bakken water met zeep. Iedere ochtend schudden we aan de bomen, zodat de kevers eruit vallen”, vertelt Bent. In korte tijd had hij 14.000 dode meikevers verzameld.

Ook de boomkwekerij in Lievelde zet kevervallen in. “We hangen bollampjes op met water en zeep eronder. Het licht trekt de kevers aan, waarna ze in het sop vallen. Dat helpt wel, maar is arbeidsintensief”, aldus de boomkweker.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn voor het grootste deel verboden. “Bovendien doden ze niet alleen de meikevers, maar ook nuttige insecten zoals het lieveheersbeestje. En die hebben we juist nodig tegen luizen”, zegt hovenier Bent.

Koel en bewolkt

Kwekers gebruiken steeds vaker aaltjes als alternatief. Ze brengen de microscopisch kleine beestjes met water aan op de bodem. De aaltjes zoeken larven op en dringen die binnen. “De grond moet dan wel vochtig zijn, en het moet koel en bewolkt zijn, want aaltjes kunnen niet tegen zonlicht”, legt Bent uit, terwijl de zon fel brandt. “Het is precies werk, maar effectief als je het goed doet.”

Toch lijkt het een plaag waarmee de hoveniers, boomkwekers en eigenlijk iedereen met een tuin mee moet leven. “Mensen hebben wel eens gevraagd om hun tuin af te graven”, zei hovenier Sander Wentink al in 2022. “Op de korte termijn lost dat het probleem misschien op, maar de larven komen van de buren gewoon weer terug.”

Door Haluk