Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag gelegd op het huis van een veroordeelde drugscrimineel. Met de opbrengst van de veiling van het appartement kunnen de opruimkosten worden betaald van een groot drugslab dat vorig jaar februari werd ontdekt in Rijsenhout.

Het is de eerste keer in Nederland dat het OM de kosten voor de ontmanteling van een lab verhaalt op een crimineel, zegt persofficier van justitie Frank Weijnen bij NH.

Het gaat om het appartement van Krystyn D., één van de drie mannen die vorig jaar zijn veroordeeld voor het runnen van een groot drugslab in een loods in Rijsenhout.

De politie viel daar in februari 2024 binnen toen voorbijgangers rook naar buiten zagen komen. In de drugsschuur werd 4-CMC gemaakt, een designerdrug met oppeppende werking die vooral in Oost-Europa populair is.

Van de drugs werd ruim duizend kilo aangetroffen. Daarnaast stonden er nog eens 30.000 liter aan grondstoffen en 50.000 liter drugsafval in de loods.

Maatregel kostenverhaal

De drie werden in oktober niet alleen veroordeeld tot een celstraf maar ook tot een ‘maatregel kostenverhaal’. Dat betekende dat ze 100.000 euro per persoon moesten betalen voor de kosten die de politie heeft gemaakt om het drugslab weg te halen en de troep op te ruimen.

In de praktijk bleek het niet eenvoudig om dat geld te vinden. Twee van de drie verdachten hadden het geld niet. “Prachtig als je op papier een bedrag kunt afnemen, maar dan moet je wel ergens beslag op kunnen leggen”, zegt persofficier Weijnen. “En als criminelen niet betalen, draait de belastingbetaler ervoor op.”

Appartement op naam

Bij Krystyn D ontdekte het OM dat er wél geld was – in de vorm van vermogen: hij had een appartement op zijn naam staan. Maar toen dook een nieuw probleem op: het OM kon wel goederen in beslag nemen bij een crimineel voor boetes of een schadevergoeding aan slachtoffers, maar niet om de kosten van het ontmantelen van een drugslab te dekken. “We hebben het idee dat de wetgever dat vergeten is”, zegt de persofficier.

Het OM ging op zoek naar ‘een omweg’: de landsadvocaat werd ingeschakeld die aan de civiele rechter om toestemming vroeg om beslag te leggen op de woning. “Een trucje klinkt negatief, maar het is wel een andere juridische constructie die we bedacht hebben om hetzelfde doel te kunnen bereiken”, aldus Weijnen.

Als er geld over is

D.’s woning wordt nu geveild. Van de opbrengst wordt ruim een ton afgetrokken om D.’s deel voor de opruimkosten te betalen. “Als er geld over is, wordt dat verrekend”, garandeert Weijnen. “Daar heeft hij recht op.”

Het OM zegt de maatregel vaker toe te gaan passen. “Dat is winst voor de samenleving,” aldus de persofficier.

Door Haluk