70 euro per volwassene en 30 per kind; 200 euro dus voor een gezin van vier. Zoveel geld is handig om contant in huis te hebben voor in tijden van crisis. Dat advies komt van De Nederlandsche Bank (DNB), de Consumentenbond, MKB-Nederland en andere organisaties binnen het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer.
De risico’s op een heftige natuurramp, cyberaanval en een overspannen stroomnet lopen op. Deze situaties hebben één ding gemeen: grote kans dat je door een stroomstoring niet kunt pinnen, geld opnemen of betalen via het internet. De meest urgente boodschappen doen met contant geld kan aan de andere kant bijna altijd.
Bovengenoemde bedragen moeten ongeveer genoeg zijn om drie dagen zonder pinnen en online bankieren door te komen. Ze zijn volgens het Nibud bedoeld voor de meest noodzakelijke boodschappen, medicijnen en vervoer.
Cash is king
“Denk ook na bij jezelf: ‘is 70 euro te veel of te weinig voor mij om te voorzien in mijn basisbehoefte voor drie dagen?'”, zegt Olaf Sleijpen van DNB. Volgens hem zijn de bedragen vooral een manier om mensen ervan bewust te maken dát een crisis zich kan voordoen, waarin de stroom en het internet uitvallen. “We moeten ons beter voorbereiden op calamiteiten”, zegt hij, en verwijst naar de recente stroomstoring in Spanje en Portugal waardoor miljoenen mensen dagen zonder stroom en internet zaten.
Het uitgangspunt dat burgers zich drie dagen moeten redden zonder pinnen is gebaseerd op een Europese richtlijn. In maart werd het advies verhoogd van 48 naar 72 uur zelfredzaamheid. Door toenemende geopolitieke spanningen, klimaatverandering en cyberaanvallen moeten Europeanen zich steeds beter en langer in hun eentje kunnen redden, aldus EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen destijds.
‘Geen acute noodsituatie’
De organisaties achter het nieuwe cash-advies willen overigens niet dat iedereen massaal gaat pinnen om zo snel mogelijk een buffer op te bouwen. Dat zou voor een nieuw probleem zorgen: dat de geldautomaten in één keer leeglopen. “Bouw de voorraad rustig op – er is nu geen acute noodsituatie”, zegt Olaf Sleijpen van DNB.
Leg vooral wat muntgeld of een briefje opzij wanneer je wisselgeld op zak hebt, adviseert de bank. Die methode heeft ook nog een voordeel: munten en briefjes van kleine waarde. Je wilt voorkomen dat je een liter melk moet betalen met een briefje van 100 euro. “Je helpt ook de winkelier als je gepast kunt betalen”, zegt Sleijpen.
Te veel geld thuis laten liggen is trouwens ook niet handig. Contanten vallen normaliter onder de inboedelverzekering. Verzekeraars hebben wel limieten voor hoeveel je terugkrijgt als je het geld kwijtraakt; denk aan inbraak of brand. Volgens verzekeringsvergelijker Independer liggen de bedragen grofweg rond de 1000 euro.