In het Wereldmuseum in Leiden zijn 113 eeuwenoude bronzen objecten uit de vitrines gehaald en zorgvuldig ingepakt. De geroofde objecten maken deel uit van de Benin Bronzen en gaan na bijna 130 jaar terug naar Nigeria.

De plakkaten, hangers en figuren waren al 25 jaar te zien in het Leidse museum. “Ze zijn prachtig, maar niet van ons”, zegt directeur Marieke van Bommel tegen Omroep West.

Britse militairen hebben de objecten in 1897 geroofd uit het koninkrijk Benin, in het huidige Nigeria. Via het Verenigd Koninkrijk belandden ze in musea over de hele wereld, waaronder in Nederland. De objecten zijn miljoenen waard.

De Benin Bronzen bestaan uit duizenden metalen sculpturen en plaquettes. Nigeria vraagt musea al decennialang om teruggave. De afgelopen jaren werden al verschillende kunstwerken teruggegeven door musea in onder meer Frankrijk en Schotland.

Hereniging

“De waarde is cultureel en spiritueel, niet economisch”, benadrukt Van Bommel. “Voor Nigeria zijn deze objecten van onschatbare betekenis. Het zijn voorouderbeelden, dragers van geschiedenis, van identiteit. Voor ons is dit een logisch gevolg van het Nederlandse restitutiebeleid.”

De bronzen gaan eerst in op maat gemaakte boxen naar het restauratieatelier van het museum. Daarna zullen ze per vliegtuig naar havenstad Lagos worden vervoerd. Half juni staat de officiële overdracht gepland. “Ja, we reizen zelf mee. Dit is geen afscheid, dit is een hereniging”, zegt de museumdirecteur. De objecten worden verdeeld over verschillende musea in het Afrikaanse land.

Olugbile Holloway, directeur van het Nationaal Museum van Nigeria, spreekt van een historisch moment. “Nederland geeft hiermee het grootste aantal Benin Bronzen ooit terug. We hopen dat dit een voorbeeld is voor de rest van de wereld.”

Door Haluk