Huishoudens zijn de laatste jaren een steeds kleiner deel van hun inkomen kwijt aan vaste lasten, zoals de huur, de hypotheek, de energierekening en de zorgverzekering. Die conclusie trekt ABN Amro. De bank maakte een analyse van geanonimiseerde data van 340.000 bankrekeningen.

Het is een opvallende conclusie, omdat het de laatste jaren juist veel gaat over hoge energiekosten en stijgende prijzen.

“Tot onze verrassing zijn alle groepen erop vooruitgegaan”, zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro. “Huishoudens hebben meer over om financiële tegenvallers op te vangen.”

De uitgaven aan boodschappen worden niet als vaste lasten gezien. De bank doet vervolgonderzoek om te kijken hoeveel mensen daar de laatste jaren aan kwijt zijn.

Hogere lonen en uitkeringen

Volgens ABN Amro heeft overheidsbeleid geholpen om de klap van de hogere energieprijzen op te vangen. Zo kwam er met het energieplafond een maximum op de energieprijzen en kregen huishoudens twee keer 190 euro uitgekeerd om de hoge prijzen op te vangen.

Ook stegen de lonen en uitkeringen. De afgelopen twee jaar ging het om loonstijgingen van meer dan 6 procent. In 2023 stegen de uitkeringen met 10 procent.

Sinds 2021 daalt het percentage dat huishoudens kwijt zijn aan vaste lasten. Dat geldt voor zowel mensen met een uitkering als mensen met een pensioen of een salaris.

Water tot aan de lippen

Mensen met een salaris zijn in doorsnee 41 procent kwijt aan vaste lasten, gepensioneerden 47 procent en uitkeringsgerechtigden 53 procent.

Er is ook een groep uitkeringsgerechtigden die nauwelijks geld overhoudt voor boodschappen en andere uitgaven. Zo’n 10 procent van de uitkeringsgerechtigden is 71 procent kwijt aan vaste lasten. Dat is veel meer dan de 60 procent die in het algemeen geldt als grens van wat nog acceptabel is.

“Het is wel verbeterd, maar het vraagt nog steeds om een structureel beleid van de overheid”, zegt Phlippen.

Door Haluk