Medewerkers van een zorginstelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben een groep cliënten vernederd, daar beelden van gemaakt en deze met elkaar gedeeld in een besloten groep op Snapchat.

Zorgorganisatie Sirjon laat weten dat zes medewerkers onmiddellijk zijn geschorst en dat er een extern onderzoek is ingesteld. Volgens Sirjon zijn de beelden niet openbaar verspreid.

De filmpjes zijn gemaakt door een groep medewerkers die zich op woonlocatie de Akker in het Zuid-Hollandse Bodegraven ontfermde over een groep cliënten met een beperking. Hoeveel cliënten slachtoffer zijn geworden, is niet bekend.

Bestuursvoorzitter Jan van Ginkel heeft de beelden bekeken en noemt deze “respectloos” en “vernederend”. Wat er precies op die beelden is te zien, wil Van Ginkel niet delen. Volgens hem waren er geen seksuele handelingen te zien op de beelden. De oudste filmpjes waren zo’n negen maanden geleden gemaakt. Uit het onderzoek moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Veilig omgeving

“Als reformatorische organisatie raakt dit ons diep. Juist met onze identiteit is het onze verantwoordelijkheid en opdracht om een veilige omgeving te bieden aan onze kwetsbare cliënten”, zegt Van Ginkel op een persconferentie over de zaak.

Van Ginkel omschrijft de geschorste medewerkers als “goed opgeleid en ervaren, daarom zijn we des te meer verrast”. De bestuursvoorzitter zegt dat de organisatie nog vol vragen zit en dat het onderzoek deze vragen moet beantwoorden.

Ook zegt Van Ginkel dat er tot nu toe nog geen enkele aanwijzing is dat dit probleem breder speelt bij de organisatie. Zorggroep Sirjon heeft door heel Nederland 20 locaties waar kwetsbare mensen met een beperking worden begeleid. De cliënten van de locatie De Akker hebben “intensieve begeleiding” nodigt, zegt Van Ginkel over de slachtoffers.

Maandag zijn familieleden van de cliënten op de hoogte gebracht. “Daar komt een reeks emoties voorbij. Geschokt, geschrokken, boos, teleurgesteld, verdrietig, verbaasd. Al die emoties gaan ook door mij heen”, zegt Van Ginkel. Er staan nog meerdere momenten gepland om ouders en verwanten te ondersteunen en de juiste hulp te bieden.

Orthopedagogen van de organisatie letten extra goed op het gedrag van de cliënten. Als daar veranderingen in optreden, zal worden onderzocht of dat te maken heeft met het maken van de beelden.

Van Ginkel zegt dat de bewoners van De Akker ongetwijfeld zullen merken dat zes begeleiders plotseling verdwenen zijn. “We zijn in overleg wat we tegen de cliënten kunnen zeggen, want dit vraagt om zorgvuldige woordkeus”, aldus Van Ginkel.

Inspectie

Er is melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Autoriteit Persoonsgegevens. De IGJ zegt het externe onderzoek van Sirjon af te wachten. “Als het onderzoek is afgerond, sturen ze het naar ons en beoordelen wij het. Dat is de standaard werkwijze bij bonafide zorgaanbieders”, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Uit dat onderzoek moet blijken wat er precies gebeurd is en wat de instelling gaat doen om herhaling te voorkomen. De zorginstelling besluit later op basis van het externe onderzoek of het aangifte gaat doen bij de politie.

Door Haluk