De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw sancties aangekondigd tegen Rusland. Het is het 17de sanctiepakket sinds de Russische invasie in Oekraïne. In totaal zijn er nu bijna 2400 personen en entiteiten op de sanctielijst gezet. De sancties bestaan uit reisverboden en bevriezing van tegoeden.
De nieuwe sancties treffen onder meer 189 schepen van de zogeheten Russische ‘schaduwvloot’. Dat zijn Russische olietankers die onder een andere vlag Russische olie vervoeren om zo sancties te ontduiken. Ook zijn er ruim dertig bedrijven toegevoegd die direct of indirect betrokken zijn bij wapenleveringen aan Rusland.
Eerder deze week zei de Franse president Macron dat Europa samen met de VS werkte aan extra sancties tegen Rusland als een staakt-het-vuren met Oekraïne uitbleef. De VS heeft nog geen nieuwe sancties aangekondigd.
De Oekraïense president Zelensky wilde vorige week in gesprek met de Russische president Poetin. Die weigerde, hoewel hij zelf had opgeroepen tot directe gesprekken. Vervolgens riep Zelensky zijn westerse bondgenoten op tot strengere sancties. De Amerikaanse president Trump zei vandaag in gesprek met journalisten dat hij nog nadenkt over welke stappen de VS zal zetten.
Vervolg sanctiepakket
“We hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat we één ding verwachten van Rusland: een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Wadephul na de bekendmaking van het sanctiepakket.
Vooralsnog heeft Rusland niet ingestemd met een bestand en volgen er dus nieuwe EU-sancties. “We verwachten ook dat onze Amerikaanse bondgenoten dit niet zullen tolereren”, aldus Wadephul.
EU-buitenlandchef Kallas kondigde daarnaast aan dat er al wordt gewerkt aan het volgende sanctiepakket. “Hoe langer Rusland oorlog voert, hoe harder onze reactie”, schrijft ze op X.
Zelensky bedankt de EU en het VK op Telegram voor de sancties. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit precies is wat nodig is om te voorkomen dat Poetin liegt over het einde van de oorlog”, schrijft hij.
Visserijbedrijven en verstoren gps-signaal
De Russische visserijbedrijven Norebo JSC en Murman Sea Food staan nu ook op de sanctielijst omdat ze deel uitmaken van “een door de Russische staat gesponsorde surveillancecampagne”, schrijft de EU. Het gaat om verdachte manoeuvres op de Noordzee. Daarbij wordt genoemd dat een van de Norebo JSC-schepen al niet meer de Nederlandse havens in mocht vanwege spionageactiviteiten.
Daarnaast heeft de EU het General Radio Frequency Center (GRFC) en de directeur van het bedrijf op de sanctielijst geplaatst vanwege “elektronische oorlogsvoering”, zoals het verstoren van gps-signalen in de Baltische staten. Dit voorjaar schreven acht Europese landen, waaronder Nederland, dat sinds september vorig jaar meer dan 30.000 vluchten werden gehinderd door verstoringen.
De nieuwe sancties raken ook individuen, waaronder de Duitse blogger Thomas Röper. Hij maakt zich volgens de EU schuldig aan het verspreiden van desinformatie en het promoten van de schijnreferenda in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden. Röper roept op zijn websites donateurs op voorlopig geen geld naar hem over te maken, omdat hij zich dan schuldig maakt aan het omzeilen van de sancties.