Het veelbesproken voorstel van NSC om pensioendeelnemers meer inspraak te geven is verworpen door een nipte meerderheid van de Tweede Kamer. In een hoofdelijke stemming stemden 73 Kamerleden tegen het plan en 72 leden voor.

Het gaat om het omstreden pensioenvoorstel van NSC-Kamerlid Joseph. Zij voorziet dat in het nieuwe pensioenstelsel, dat op dit moment door verschillende fondsen wordt geïmplementeerd, iedereen meer beleggingsrisico loopt. Pensioenen gaan namelijk makkelijker omhoog, maar ook eerder omlaag als het slecht gaat op de beurs.

Daarom wilde Joseph via een amendement regelen dat pensioendeelnemers zelf mogen bepalen of zij hun tot nu toe opgebouwde pensioen mee willen nemen naar het nieuwe stelsel, of dat ze in het oude stelsel willen blijven. Vanuit de coalitie steunen PVV en BBB het voorstel.

Harde verwijten

Het debat hierover liep de afgelopen maanden hoog op, waarbij voor- en tegenstanders elkaar harde verwijten maakten. Tegenstanders van het plan van Joseph noemden het onbegrijpelijk dat na meer dan tien jaar overleg een regeringspartij alsnog een spaak in het wiel dreigt te steken van het nieuwe pensioenstelsel.

Ook zeiden ze dat het voorstel-Joseph alle pensioengerechtigden veel geld kan kosten, omdat er twee pensioenstelsels overeind gehouden zouden moeten worden als het NSC-Kamerlid haar zin had gekregen.

Vertraging

Volgens minister Van Hijum van Sociale Zaken (NSC) vreesde dat het voorstel van zijn partijgenoot minstens twee jaar vertraging had opgeleverd. Ook dreigde er volgens hem een gat van meer dan twee miljard euro op zijn begroting, omdat Nederland bij vertraging een Europese subsidie misloopt.

Het is lange tijd de vraag geweest of het voorstel van NSC op steun van een meerderheid van de Kamer kon rekenen. Vooral de positie van Denk en Partij voor de Dieren bleef onduidelijk. Gisteren liet de PvdD weten voor het amendement te gaan stemmen, en vandaag liet Denk weten tegen te stemmen.

Joseph noemt de uitslag in een reactie “ontzettend spijtig”. Ze laat verder weten dat haar partij nog niet klaar is met het verbeteren van het pensioenstelsel “voor een toekomstbestendiger pensioen en de bestaanszekerheid van de deelnemers”.

Door Haluk