De provincie Overijssel wil dat het kanaal Almelo-De Haandrik openblijft voor de scheepvaart. Wel komen er dan extra maatregelen voor de binnenvaart en worden de oevers de komende jaren versterkt. Zo wil de provincie de problemen rondom het kanaal aanpakken. Voor de grootschalige renovatie van het kanaal wil Overijssel 224 miljoen euro uittrekken.

De waterweg tussen Almelo en Hardenberg werd tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Niet lang daarna begonnen woningen langs het kanaal te verzakken. In een aantal gevallen ging dat zo hard dat woningen niet veilig meer waren en bewoners moesten verhuizen. Andere woningen moesten worden gestut. In totaal raakten ruim 400 woningen beschadigd.

De provincie zette een schaderegeling op, maar een deel van de bewoners voelde zich in de steek gelaten. Mona Keijzer werd destijds als bemiddelaar aangewezen. De schade-afhandeling loopt nog steeds.

Vorig jaar september bleek dat een groot deel van de oevers van het kanaal instabiel was. Uit onderzoek bleek dat de betonnen en stalen damwanden in slechte staat zijn. Over een lengte van 43 kilometer was daarom versneld onderhoud nodig.

Impact te groot

De afgelopen maanden heeft de provincie met de bewoners nagedacht over de toekomst van het kanaal. Een van de opties was om de waterweg, waar jaarlijks 600 schepen doorheen varen, volledig af te sluiten voor de scheepvaart. “De impact daarvan zou heel groot zijn”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Martijn Dadema tegen RTV Oost. “Negen of tien bedrijven, met honderden arbeidsplaatsen, zijn er direct afhankelijk van.”

Daarnaast zou het afsluiten van het kanaal ook gevolgen hebben voor het verkeer in de omgeving, zegt Dadema. “Als er geen binnenvaartschepen meer op het kanaal mogen varen, dan neemt het zware wegverkeer in het gebied enorm toe.”

Eenrichtingsverkeer

Uit de gesprekken is een gezamenlijk voorstel naar voren gekomen. In dat voorstel wil de provincie het kanaal openhouden voor de scheepvaart. Wel komen er dan extra maatregelen. Zo mogen tegemoetkomende schepen elkaar voortaan niet zomaar passeren, en moeten ze op elkaar wachten. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de oevers van het kanaal stabiel blijven en de damwanden niet overal vervangen hoeven te worden.

“Een van de grote zorgen in het gebied zijn de werkzaamheden aan die damwanden”, legt gedeputeerde Dadema uit. “Daar waar de ruimte er is, kunnen damwanden in het water worden versterkt en hoeven ze niet helemaal vervangen te worden. De werkzaamheden zijn daardoor minder ingrijpend.”

Voor de werkzaamheden wil de provincie de komende vijftig jaar in totaal 224 miljoen euro uittrekken. Er is ook extra geld gereserveerd voor het constant monitoren van de werkzaamheden, om te voorkomen dat het opnieuw misgaat.

Met die investering wil de provincie het kanaal ook aantrekkelijker maken voor meer scheepvaart. In de hoogtijdagen voerden er zo’n 1000 beroepsschepen per jaar door het kanaal, nu is dat iets meer dan de helft. “We hebben zo’n mooi kanaal, we willen dat er meer gebruik van gemaakt gaat worden”, zegt Dadema.

Bewoners tevreden met voorstel

De bewoners langs het kanaal, verenigd in Stichting Kant Nog Wal, zijn blij met de afspraken. “We hebben de indruk dat er goed naar ons geluisterd is”, zegt bestuurslid Peter Blok. “We hebben de nadruk gelegd op de toekomstige werkzaamheden en de mogelijk daaruit voortvloeiende schade. Die willen we tot een minimum beperken.”

Het kanaal afsluiten voor alle scheepvaart vinden de omwonenden ook niet reëel, zegt Blok. “De provincie heeft een kanaal opgeleverd dat niet aan de normen voldeed. Daar kan de scheepvaart natuurlijk niets aan doen.”

Wanneer de maatregelen ingaan is nog niet bekend. De Provinciale Staten moeten nog wel over het voorstel stemmen. Daarin worden echter geen grote belemmeringen verwacht, omdat ook omwonenden en het bedrijfsleven achter dit voorstel staan.

Door Haluk