Het dieet van de wolf bestaat vooral uit reeën, wilde zwijnen en edelherten. Als deze minder beschikbaar zijn eet het dier in het wild levende runderen en in mindere mate schapen. Dat blijkt uit onderzoek naar de ontlasting van wolven in Drenthe en op de Veluwe.
Onderzoekers onderzochten ruim 700 uitwerpselen van wolven die in 2023 in de twee gebieden leefden. Uit de resultaten blijkt dat het voedingspatroon van de wolf afhankelijk is van de dieren die voorhanden zijn.
Uit onverteerde resten in de poep blijkt dat wolven op de Veluwe vooral wilde zwijnen (aanwezig in 59% van de uitwerpselen), edelherten (18%) en reeën (16%) eten.
In Drenthe komen wilde zwijnen en edelherten nauwelijks voor. Hier staat vooral de ree (53%) op het menu. Daarnaast werden natuurrunderen (37%), die ingezet worden voor natuurbeheer, en schapen (6%) teruggevonden in de ontlasting.
Schapen
Dat schapen niet een groter onderdeel van het dieet van de wolf lijken te zijn, verrast wolvenexpert Glenn Lelieveld, gezien het hoge aantal meldingen van aanvallen op schapen. Mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat wolven meer schapen doden dan ze consumeren omdat de schapen vaak niet vluchten. Ook kan het zijn dat de wolf gestoord wordt en de prooi achterlaat.
Verder kunnen de aanvallen het werk zijn van vrije, rondlopende puberwolven. Die zijn nog op zoek naar een eigen territorium. Onderzoekers hebben de uitwerpselen van deze dieren niet kunnen onderzoeken omdat deze niet goed vindbaar zijn.
Wolven die in roedels leven gebruiken hun ontlasting om het territorium af te bakenen en zijn hierdoor wel te vinden. De ontlasting van wolven die alleen leven ligt verspreid door het landschap.
Meer wilde hoefdieren
“Misschien moeten we opnieuw praten over het toestaan van meer wilde hoefdieren in Drenthe”, antwoordt wolvenexpert Lelieveld op de vraag wat het onderzoek leert over het samenleven met de wolf.
“In Drenthe eten wolven meer schapen en veel meer runderen dan op de Veluwe, terwijl zulk vee daar ook rondloopt. Het belangrijkste verschil tussen de twee gebieden is het aantal aanwezige wilde hoefdieren zoals edelherten, damherten en wilde zwijnen.”
Nuance daarbij is dat in het onderzoek alleen is gekeken naar wolvendrollen die in 2023 zijn verzameld. “Het is afwachten of de verschillen tussen Drenthe en de Veluwe over de jaren heen stand houden. Maar buitenlandse onderzoeken wel zien dat een belangrijke bescherming voor vee bestaat uit de aanwezigheid van genoeg wilde hoefdieren. Dus het lijkt mij een reden voor gesprek”, zegt Lelieveld.
Het onderzoek naar de wolvenuitwerpselen loopt tot en met dit jaar. Komende herfst worden de resultaten over 2024 verwacht.