Bij drie ministeries zijn er ernstige problemen in de uitvoering: bij Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag, waarop ministeries hun jaarverslagen presenteren.

Zeker 867 mensen zitten volgens de Rekenkamer heel erg in de problemen, omdat ze door een naamsverwisseling onterecht zijn veroordeeld. Die verwisseling is bijvoorbeeld ontstaan door identiteitsfraude, of een invoerfout.

Dit speelt al sinds 2012, maar het lukt het ministerie van Justitie en Veiligheid niet om de fout te herstellen. Omdat het bij ruim 141 zaken gaat om een zedendelict of geweldsmisdrijf, noemt de Rekenkamer dit een “ernstige onvolkomenheid”.

Slecht beheer van 16 miljard euro

Ook de financiële beheerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen een flinke tik op de vingers. Het ministerie is in 2024 overgestapt op een nieuw systeem, dat nog niet goed werkt. Daardoor zijn de uitgaven, zo’n bijna 16 miljard euro, niet meer goed te volgen.

De Rekenkamer maakt daarom bezwaar bij het ministerie, wat betekent dat het ministerie zeer dringend maatregelen moet nemen.

Militaire locaties niet goed beveiligd

Ook het ministerie van Defensie krijgt zo’n bezwaar. Opnieuw blijkt dat militaire locaties, zoals wapendepots en fregatten, niet goed genoeg beveiligd zijn. “Dit ernstige en urgente probleem is – juist in de huidige geopolitieke omstandigheden – hardnekkig”, concludeert de Rekenkamer.

Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Defensie heeft inmiddels een verbeterplan opgesteld.

De Rekenkamer is ook kritisch over het aantal ambtenaren dat bij de rijksoverheid werkt. Het kabinet-Schoof wilde daar vanaf 2025 zo’n 22 procent op bezuinigen. Dat is niet gelukt: het aantal fte’s is juist met ruim 9000 toegenomen.

Ministeries bedenken bij het maken van plannen niet genoeg hoeveel mensen ze nodig hebben om die uit te voeren, zo oordeelt de Rekenkamer. Mede om die reden blijft de externe inhuur ver boven de gewenste 10 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de inhuur coördineert, huurt zelfs 21 procent van het personeel extern in.

“Resultaten laten zien”

Ook vindt de Rekenkamer, net als vorig jaar, dat het kabinet geen duidelijke doelen stelt, waardoor de resultaten ook de moeilijk te meten zijn. “Laat resultaten zien. Doe wat je belooft”, zegt president Peter Duisenberg in de Tweede Kamer.

Door Haluk